Hlavní navigace

Studie: iOS v podnikovém prostředí překonává Android

13. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © higyou - Fotolia.com
V podnicích také roste obliba Twitteru na úkor Facebooku, podíl prohlížeče Internet Explorer 6 zůstává stabilní.

Trend konsumerizace v podnikovém využití se v prvním čtvrtletí roku 2012 výrazně posunul vpřed. Stejně jako mobilní zařízení používající iOS, které vykazují na tomto poli více aktivit než mobilní zařízení s Androidem. Zároveň se podnikoví uživatelé postupně přesunují z Facebooku na Twitter.

Poskytovatel zabezpečení Zscaler nedávno zveřejnil data z více jak 200 miliard operací v jeho vlastním cloudovém řešení, které slouží mezinárodním společnostem. Mike Geide, vrchní bezpečnostní výzkumník divize ThreatlabZ, definuje operaci jako jeden přístup k souboru z webového serveru. Údaje ukazují, že operace pocházející ze zařízení s iOS se během čtvrtletí postupně zvyšovaly, v polovině března dosahovaly něco málo přes 50 % mobilní činnosti. Objem operací ze zařízení na platformě Android mezitím klesl na 37 %. Zhruba v prosinci 2011 byl poměr těchto dvou platforem stejný, Android se však držel v čele většinu roku 2011. Zařízení BlackBerry sledovaná ve studii poklesla ze zhruba 18 % lednových operací na přibližně 15 % ke konci března.

Geide říká, že mnoho klientů Zscaleru poskytuje veřejné sítě Wi-Fi, které mají oddělit jejich firemní sítě od přetížení soukromými zařízeními a samozřejmě i snížit bezpečnostní rizika spojená s použitím soukromých zařízení v podnikové síti. Podle Geideho se zaměstnanci, kteří chtějí provést nějaké soukromé operace, spíše připojí na veřejnou síť.

Dalším činitelem může být aktivita iPhonů na těchto veřejných sítích. Například, jak uvádí Geide, návštěvy a pacienti v nemocničních čekárnách ignorují hromady časopisů a místo toho se na svých smartphonech a tabletech připojí do veřejné sítě Wi-Fi. „Vidíme spoustu mobilní komunikace prostřednictvím veřejných sítí, protože to je to, co každý v čekárně dělá,“ říká Geide.

Jiný výzkum ukázal, že uživatelé iPhonů mají tendence k větší aktivitě na svých smartphonech než uživatelé Androidů. Společnost Chitika, která se zabývá online analýzou dat, monitoruje specifickou aktivitu smartphonů na jejich reklamní síti. Analýza ukazuje, že v době zveřejnění uživatelé iPhonů tvořili 67 % celkové mobilní komunikace, zatímco uživatelé Androidu pouze 28,7 %.

Cloud Zscaleru také zaznamenává trvalý pokles operací v síti Facebook z hodnoty 52,4 % v prvním čtvrtletí roku 2011 na 41,1 % ve čtvrtletí končícím tento březen. Geide to připisuje tažením společností proti využívání sociálních sítí v práci. Studie ukazuje, že podíl společností blokujícchí přístupy na stránky sociálních sítí vzrostl z 2,46 % v lednu na 3,99 % v březnu. Nicméně aktivity na Twitteru vzrostly z 6,39 % na 7,44 %. Geide říká, že k přechodu z Facebooku na Twitter na pracovišti přispívá několik faktorů. Vedoucí pracovníci podle všeho zastávají názor, že Twitter na pracovišti je menším zlem než Facebook.

„I když Twitter je stále zahrnován do sociálních sítí, může být spíš považován za jakýsi mikroblog,“ říká Geide. „V obou případech ale jde o způsob výměny informací, Facebook ovšem umožňuje uživatelům provádět více různých aktivit. Na Facebooku si můžete nainstalovat hry a dělat řadu věcí, kterých na Twitteru nejste schopni.

Bezpečnost je další důvod, jak uvádí Geide. „I když Twitter byl zdrojem velkých malwarových útoků, je obecně vnímán jako bezpečnější než Facebook. Došlo k pár závažným bezpečnostním problémům, které se staly na Twitteru, ale obecně vzato, když lidé mluví o sociálních sítích a s nimi spojenými hrozbami, první věc, která každého napadne, je obvykle Facebook.“ Také dodává, že LinkedIn je obvykle řazen do konverzace o potencionálně nebezpečných sítích. Studie říká, že v počtu operací na LinkedInu byl během čtvrtletí zaznamenán mírný pokles z 1,55 % na 1,45 %.

Geide dále očekává, že se statistiky webových prohlížečů v průběhu dalšího čtvrtletí posunou, zejména co se týče používání Internet Exploreru. Zatímco IE8 měl o cca 30 % více operací než jakákoliv jiná verze IE, celkový počet osob užívajících mnohem starší verzi IE6 zůstal stabilní.

Některé trendy z prvního čtvrtletí ukazují, že ti, kteří používají IE, jsou nyní ve větším bezpečí. Nejnovější verze 9 měla během čtvrtletí největší procentní vzestup, ke konci března to bylo skoro 5 % operací, zatímco uživatelé IE7 přešli na vyšší verze prohlížeče tempem přibližně 4,8% za měsíc.

Další vývoj, ve který Geide věří a který pomůže zlepšit bezpečnostní vyhlídky, je rozhodnutí Adobe zavést tiché aktualizace Flashe. „Jakmile se plug-iny budou moci aktualizovat automaticky, jeden z největších zdrojů nebezpečí pro podniky bude opraven,“ říká Geide. „Myslím si, že to určitě bude krok správným směrem,“ dodává.

Byl pro vás článek přínosný?