Hlavní navigace

Studie: V roce 2016 se prodá 375 milionů tabletů

25. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Frank Gärtner - Fotolia.com
Oblíbenost tabletů nadále roste. Alespoň podle slov analytika agentury Forrester Research Franka Gilletta, který předpověděl, že se tablety do čtyř let stanou nejužívanějšími přístroji mezi počítači.

Frank Gillett předpověděl, že v roce 2016 se na světě prodá 375 milionů tabletů. Odhad téměř dvakrát překonal ten, který nedávno provedla výzkumná společnost IDC. Podle ní bude ve stejném roce v globálním měřítku prodáno 200 milionů tabletů.

Klíčovým pro predikci vytvořenou organizací Forrester Research se stal fakt, že se tablety budou používat v různorodějších pracovních prostředích, tedy včetně těch, kde moderní přístroje slouží ke skupinové práci. „Tablet neomezuje obrazovka postavená na stole ani klapající klávesnice. Je zkrátka přirozené přejít na tablet, který se podobá listu papíru. Rozhodně kolem něj neběháte jako kolem notebooku,“ napsal renomovaný analytik Frank Gillett na svém blogu a dodal, že předpokládá, že celkový počet všech tabletů používaných v roce 2016 dosáhne hladiny 760 milionů.

Podle Gillettovy definice se do tabletu řadí veškeré přístroje s dotykovým displejem s úhlopříčkou 7 až 14 palců, jejichž hmotnost nepřevyšuje 795 gramů a výdrž baterie dosahuje zhruba osmi hodin.

Přestože prodej tabletů roste, je podle analýzy jasné, že podíl stolních počítačů kvůli tomu v zásadě neklesne. „Tablety nakonec zpomalí prodej notebooků, ale zvýší prodej stolních počítačů,“ vysvětluje analytik s tím, že mnoho lidí pracujících s informačními technologiemi bude nadále užívat klasická PC. Ta totiž poskytují větší výkon nejen pro kreativní práci a navíc jsou připojena k rozměrným monitorům.

Agentura Forrester Research kromě toho sestavila 17stránkový rozbor, který pojednává o budoucí kompatibilitě tabletů a chytrých telefonů s novou formou stolních počítačů, které bude možné bezdrátově propojit s příručními zařízeními všech typů. Nové stolní počítače, kterým se říká „frame“, budou kromě jiného pracovat v konferenčních místnostech a kavárnách. Tablety by pak měly do značné míry nahradit notebooky, píše se ve zprávě.

Tablety se staly ústředním zařízením pro běžnou uživatelskou práci, protože se snadno používají a protože jejich prostřednictvím lze snadno sdílet elektronický obsah. Zařízení, která lze navíc snadno přenášet, poskytují dlouhou výdrž baterie a výborně se hodí pro rozličné druhy činností.

Byl pro vás článek přínosný?