Hlavní navigace

Surfování přes bezdrátové sítě je pomalé, operátoři hledají řešení

11. 3. 2011

Sdílet

Uživatelům bezdrátových sítí se prý webové stránky načítají delší dobu než majitelům pevného širokopásmového připojení.

Se zajímavými údaji přišla výzkumná společnost Epitiro, která testovala více než 14 tisíc bezdrátových sítí ve Velké Británii, Španělsku, Itálii a USA. Ukázalo se, že Wi-Fi bylo v průměru o 30 procent pomalejší než pevné připojení. Firma byla překvapena nejen samotnými výsledky průzkumu, ale i reakcí zúčastněných uživatelů. Mnoho z nich si totiž žádného rozdílu v rychlosti ani nevšimlo, zatímco další část byla pomalejší připojení ochotna akceptovat kvůli většímu pohodlí.

„Většina z nás jen posílá emaily nebo surfuje na webu. V takových případech je mezi připojením 50 Mbps a připojením 8 Mbps jen velmi malý rozdíl,“ říká Iain Wood, viceprezident společnosti Epitiro. „Lidé zkrátka obětují rychlost za cenu mobility,“ Ten, kdo internet používá k sledování televize nebo k volání, si však podle Wooda již určitého rozdílu všimnout musí. Pro tyto lidi by mohlo být řešením změna kanálu na routeru nebo odstranění zařízení jako jsou domácí chůvičky a dálková ovládání, které mohou rušit signál.

Popularita bezdrátového připojení dlouhodobě roste. Výrobci se proto snaží nacházet další způsoby, jak lidem používání Wi-Fi ještě více usnadnit. Jedním z hitů poslední doby jsou například femtobuňky, základnové stanice kombinující výhody mobilních sítí a pevných linek. Ty údajně nabízejí kvalitnější bezdrátové připojení, přičemž nezaberou více místa než klasické routery. V současné době je ale po celém světě v provozu asi jen 1,7 miliónů femtobuněk – nejvíce v USA. U nás s jejich nasazením operátoři zatím vyčkávají.

Byl pro vás článek přínosný?