Hlavní navigace

Tablety s Windows RT neuspěly u výrobců ani zákazníků

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Výlet Microsoftu na platformu ARM zatím nevede růžovou zahradou. Nová generace tabletů s operačním systémem Windows RT příliš podpory od výrobců nezískala; většina z nich navíc výrobu další verze s Windows RT neplánuje.

„Výsledky nejsou příliš slibné,“ napsal předseda představenstva společnosti Asus Jenney Shiha v souvislosti s prodejem tabletů Microsoft Surface RT a VivoTab RT. Oba běží na Windows RT a ani jeden se u zákazníků s moc velkým úspěchem nesetkal.

Tablety s Windows RT se potýkají s neúspěchem téměř od prvního dne. Původně měly mít celou řadu výrobců, mezi kterými zazněla i jména jako HP a Toshiba, ale zařízení od těchto společností do prodeje nikdy nepřišly.

Samsung se v lednu rozhodl, že tablety s Windows RT kvůli nedostatečné poptávce prodávat nebude a Acer plány na vlastní tablet s Windows RT zrušil. „Aktuální verzi RT nemá cenu vyrábět,“ řekl předseda představenstva společnosti Jim Wong v květnu. Acer plánuje počkat na další verzi a až poté se rozhodnout, zda Windows RT dá šanci, nebo ne.

Společnost Lenovo přestala své tablety s Windows RT prodávat v červenci. Ne všichni však Windows RT opustili. Například společnost Qualcomm vyrábějící procesory Snapdragon vyjádřila operačnímu systému podporu v květnu. Nvidia svou podporu Windows RT zdůraznila v červenci, ale už v květnu prohlásila, že procesor další generace Tegra 4 bude v několika nových tabletech s Windows RT.

Podle analytiků neexistuje příliš výrobců, kteří by o tablety s Windows RT měli zájem. „Výrobce OEM systém Windows RT nezajímá,“ napsal Patrick Moorhead, analytik ze společnosti Moor Insights & Strategy. Další generace tabletů Windows RT 8.1 bude podle Moorheada vyrobena pouze společností Pegatron, která má na starosti generaci tabletů Surface RT.

Windows RT „je stále velmi těžké prodat zákazníkům,“ řekl Tom Mainelli, analytik z IDC. „Plánovaná aktualizace na 8.1 a změna názvu zmate zákazníky ještě více,“ napsal. Podle IDC se v první čtvrtině roku 2013 prodalo pouze 200 000 tabletů s Windows RT.

Jack Gold, analytik z agentury J. Gold Associates, si myslí, že by měl Microsoft přestat tablety Surface RT vyrábět a jednoduše se soustředit na tablety Surface Pro a Windows 8. Měl by je však zlevnit a vylepšit jejich funkce tak, aby se staly konkurenceschopnými. Microsoft by se mohl rozhodnout udržovat tablety Surface RT při životě do nekonečna, ale tím by se pouze okrádal o zdroje a o finance z jiných projektů, které mají větší šanci na úspěch, dodal Gold.

Byl pro vás článek přínosný?