Hlavní navigace

„To se mi líbí“ může poskytovat více údajů, než si myslíte

Sdílet

 Autor: © Andres Rodriguez - Fotolia.com
Výzkumníci z Cambridgeské university v pondělí oznámili, že používání známého facebookového tlačítka „To se mi líbí“ může o uživatelích mimoděk prozradit víc, než by chtěli.

S tím, jak postupně dáváte ostatním najevo, co se vám na sociální síti líbí, můžete ostatním vyzradit svou sexuální orientaci, rodinný stav, závislost na drogách nebo své politické i náboženské názory. Výzkum byl založen na sledování 58 000 amerických uživatelů Facebooku.


„Lidé sdílející věci, které se jim líbí, si neuvědomují, že tím o sobě prozrazují velmi soukromé záležitosti,“ řekl Michal Kosinsky, psycholog z Cambridge, který průzkum vedl. Podle něj jsou závěry, které se dají z veřejného sdílení „To se mi líbí“ odvodit, velmi přesné a osobní.


Výzkumníci pro tuto studii použili demografické profily, behaviorální dotazníky i psychologické testy dobrovolníků a po té je porovnali se zveřejněnými „lajky“ na sociální síti. Program, který údaje porovnával, nastavili výzkumníci tak, aby zjistili, zda dokážou předvídat osobní informace o skupině lidí v databázi pouze na základě toho, u čeho uživatelé zveřejnili „To se mi líbí“.


Výsledky měly od dokonalosti daleko, ale přesto se údaje z Facebooku výsledkům testů osobností podobaly. Ze zveřejněných „lajků“ výzkumníci například zjistili, že prohlášení „Vztah by měl být mezi dvěma lidmi a ne celým vesmírem,“ nebo filmy Big Momma jsou mezi deseti volbami, které předpovídají závislost na drogách. Naopak lidé, kterým se „líbí“ plavání, čokoládové sušenky nebo „klouzání po podlaze v ponožkách“ byli součástí vzorce, který předvídal, že osoba drogy nebere.


Výzkumníci byli schopni určit například politické názory v 85 % případů, barvu kůže v 95 % a sexuální orientaci (u mužů) s 88 % přesností.


Fred Wolens, manažer veřejné politiky Facebooku řekl, že možnost spojení veřejného použití „Líbí se mi“ s profily uživatelů je „jen těžko překvapující.“ Reklamní agentury a sociální vědci tyto informace používají již dlouho.


Přesto si mnoho lidí, kteří své informace dobrovolně sdílí, neuvědomuje všechna data a detaily, které z jejich údajů mohou výzkumníci získat, řekla Helen Nissenbaumová, ředitelka Informačního a právního institutu na newyorské universitě, která se studie neúčastnila. „Když dnes lidé dobrovolně poskytnou své informace, nemají tušení, co z nich může být odvozeno,“ řekla.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Zdroj: wsj.com

Byl pro vás článek přínosný?