Hlavní navigace

Trh s desktopy dostupnými jako služba i využívání cloudů poroste

1. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © ra2 studio
Společnost Citrix zveřejnila výsledky celosvětového průzkumu Citrix Service Provider Center of Excellence zaměřeného na oblast desktopů dostupných jako služba (Desktop as a Service, DaaS). Průzkumu 2015 Global DaaS Market Surveyse zúčastnilo více než 500 členů partnerského programu Citrix Service Providers z celkem 40 zemí.

Průzkum pro rok 2015 odkrývá nové trendy a jejich dopad na růst celého trhu i jednotlivých vertikál. Autoři se zaměřili i na míru přijímání nových typů infrastruktur, a to právě z pohledu poskytovatelů služeb, kteří nabízejí hostovaná řešení. Průzkum odhalil několik zajímavých zjištění:

  • 71 % dotázaných partnerů předpovídá růst trhu v oblasti desktopů dostupných jako služba,
  • během roku 2016 se očekává 50% zvýšení využívání veřejných cloudů v oblasti desktopů dostupných jako služba,
  • na růst podnikání má stále největší vliv orientace na jednotlivé vertikály, zejména pak v případě financí (11 %), výroby (11 %) a zdravotnictví (10 %),
  • poskytovatelé služeb rozšiřují své portfolio nejen směrem ke komplexním pracovním prostředím (49 %), ale také k individuální hostovaným službám jako jsou mobilita (34 %), sdílení dat a synchronizace (29 %) nebo sítě dostupné jako služba (17 %).

O 50% meziročním nárůstu počtu předplatných pro hostovaná prostředí, která zajišťují poskytovatelé služeb z řad účastníků partnerského programu Citrix Service Providers, informovala společnost Citrix již ve výroční zprávě za rok 2014. Nejnovější průzkum navíc poukazuje i na významný růst hostovaných služeb všech typů.

Letošní průzkum navíc informuje nejen o rozšiřování nabídek z oblasti komplexních desktopů dostupných jako služba, ale také o nových trendech v oblasti správy hostovaných mobilních zařízení, sdílení souborů a synchronizace či hostovaných sítí. 

příloha_ovladnete_sva_data

Jedním z velmi důležitých závěrů průzkumu pro rok 2015 je, že poskytovatelé hostovaných služeb budou mnohem více využívat veřejné cloudy. V roce 2014 účastníci stejného průzkumu uváděli, že plánují zahájit přechod do cloudové infrastruktury dostupné jako služba, a letošní výsledky ukazují v oblasti přesunu ke cloudovým technologiím a zdrojům optimismus dokonce ještě větší.

Celá polovina respondentů chce veřejný cloud pro desktopy dostupné jako službu začít využívat nejpozději v červnu 2016.

Byl pro vás článek přínosný?