Hlavní navigace

Trh s počítači opět roste

16. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Lenovo
Prodejnost osobních počítačů roste, tvrdí analytici IDC i Gartneru. Ovlivňují ji ale životní cykly Windows i tržní napětí mezi USA a Čínou.

Podle společnosti IDC trh s osobními počítači ve třetím kvartále letošního roku vzrostl o 3 % na 70,4 milionů prodaných zařízení. Data společnosti Gartner ukazují růst o 1,1 % na 68,1 milionů zařízení, ačkoliv její metodika nezapočítává iPady ani zařízení s alternativními operačními systémy, jakými jsou například Chromebooky.

Obě společnosti se shodují, že třemi předními výrobci PC jsou v současnosti Lenovo, HP a Dell, rozdílný je však jejich pohled na americký trh. Zatímco podle IDC nepatrně rostl, dle Gartneru prodeje PC v USA klesly o 0,3 % na 14,8 milionu kusů.

Analytička Gartneru Mikako Kitagawová uvádí, že za nárůstem množství prodaných PC je v prvé řadě aktualizační cyklus Windows 10, ačkoliv v jednotlivých regionech je jeho vliv odlišný.

IDC růst přisuzuje zejména zvýšené poptávce v komerční sféře zapříčiněné především přetrvávajícím napětím v obchodních vztazích mezi USA a Čínou.

Gartner naopak vliv této obchodní války popírá, stejně jako bagatelizuje nedostatek procesorů od Intelu, který vzbuzoval obavy zkraje roku. Ani ten se prý do souhrnných čísel prodejnosti PC nakonec nijak negativně nepromítl.

příloha_ovladnete_sva_data

Obě společnosti ve svých analýzách poukazují na blížící se konec podpory Windows 7, která dle IDC poptávku po nových počítačích ještě akceleruje, a to zejména v komerční sféře.

Lenovu dle Gartneru současnosti patří 24,7 % trhu, HP 22,4 % a Dellu 16,6 %. Všichni výrobci ve sledovaném období zaznamenali silný růst a upevňování pozic na úkor menších výrobců. Slabší kvartál za sebou má mimo jiné i Apple, který si celosvětově pohoršil o 3,7 %, dle IDC dokonce o 6,1 %.

Byl pro vás článek přínosný?