Hlavní navigace

Většina firem nemá žádnou firemní politiku regulující BYOD

Sdílet

 Autor: © Alexander Santander - Fotolia.com
Počet zaměstnanců pracujících na vlastních zařízeních stále stoupá a společnosti mají problémy udržet s tímto novým trendem tempo. Vyplývá to ze studie od společností Acronis a Ponemon Institute, která vyšla ve středu.

Výzkum ukázal, že 60 % společností nemá firemní politiku, která by určovala, jak zaměstnanci mohou na pracovišti svá zařízení používat (41 %), nebo její zavedení teprve plánují.

„Jsme teprve v prvních fázích BYOD [Bring Your Own Device – používání vlastního zařízení pro pracovní účely] a společnosti už mají problém uživatele dohnat,“ myslí si Anders Lofgren, ředitel mobilních řešení ve společnosti Acronis.

Ještě před třemi lety měla oddělení IT nad zařízeními svých zaměstnanců plnou kontrolu. „Zaměstnanci získali zařízení od společnosti a ta ho mohla snadno spravovat a zabezpečit,“ uvedl Ben Gibson, marketingový ředitel společnosti Aruba Networks.

V současnosti se však oddělení IT musejí vypořádat s celou řadou odlišných zařízení, která si do práce nosí sami zaměstnanci. „Společnosti a organizace IT tento trend teprve dohánějí,“ konstatuje Gibson.

„Pomalé zavádění firemní politiky pro BOYD může být známkou popírání,“ konstatuje Steve Martione, viceprezident informační bezpečnosti a jednající CISO společnosti Cisco. „Pokud společnosti firemní politika pro BYOD chybí, pravděpodobně se snaží předstírat, že se to u nich ve firmě neděje.“

Téměř tři čtvrtiny těch společností, které firemní politiku pro BYOD mají, vystavují své zaměstnance velmi přísným omezením. Některé vyžadují kontrolu a schválení zařízení předtím, než zaměstnanec získá přístup k síti (43 %), nebo soukromým zařízením vůbec přístup k firemní síti neumožňují (31 %).

Tato čísla by však mohla být zavádějící, v některých oborech jsou totiž možnosti využívání vlastního zařízení velmi omezené – například ve zdravotnictví nebo v bankovním sektoru. „Tyto bariéry se však bortí,“ namítl Lofgren.

Omezení mohou být v některý oborech nezbytné, ale pro většinu kancelářských pracovníků potřebná nejsou a  pokud firma takovým zaměstnancům práci na jejich zařízení umožní, může brzy zaznamenat benefity, řekl Martino. „Zákaz práce na vlastním zařízení zaměstnance jen navádí k tomu, aby obcházel pravidla,“ dodal.

Z výzkumu dále vyplynulo, že většina společností (73 %) má firemní politiku ohledně vlastních zařízení pro všechny zaměstnance stejnou, třetina má naopak jisté výhody pro pracovníky na vysokých pozicích.

Výzkumu se zúčastnilo také 4 300 zaměstnanců IT. 77 % z nich uvedlo, že jim jejich společnost nikdy neposkytla žádné školení o rizicích, která jsou se strategií BYOD spojená.

„Může se stát například to, že se zaměstnanec pokusí zpřístupnit firemní soubory pomocí mobilu nebo tabletu, ale použije neautorizovanou metodu,“ řekl Lofgren. „To společnosti vystaví riziku, ať už o tom vědí, nebo ne,“ dodal.

Byl pro vás článek přínosný?