Hlavní navigace

Windows 10 jsou po roce na každém čtvrtém počítači

5. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Microsoft, IDG
Windows 10 zakončily svůj první rok jakožto operační systém téměř na každém čtvrtém počítači s Windows. Rychlý přechod na nový OS pravděpodobně zapříčinila nedávno skončená nabídka na aktualizaci zdarma ze starších verzí systému.

Podle americké analytické společnosti Net Applications běžely v červenci Windows 10 celosvětově na 21,1 % osobních počítačů, respektive 23,5 % z těch, které využívaly Windows. Statistický rozdíl je způsoben tím, že Windows je na circa 90 % PC, nikoli na všech.

Červencový nárůst o dva procentní body je vyšší než červnový, ale nižší než květnový; v květnu na Windows 10 přešlo vůbec nejvíc zákazníků, nepočítaje srpen 2015, kdy byl operační systém vypuštěn do světa.

Při svém prvním výročí, které Windows 10 oslavily v pátek, překonaly rekord Windows 7 v rychlosti osvojení nového systému: Ten za rok stihl ovládnout „pouze“ 18,9 % všech PC, respektive 20,1 % počítačů s Windows. Pokud však vezmeme v úvahu, že „sedmičky“ nenabízely aktualizaci zdarma z tehdy u uživatelů prakticky univerzálně rozšířených Windows XP, šlo o velmi slušný úspěch.

Windows 10 nyní běží na 352 milionech strojů. Tohoto čísla Net Applications dosáhli pomocí vlastních průzkumů a tvrzení Microsoftu, že Windows jsou nainstalovány na 1,5 miliardách zařízení. Nová data tak ukazují nárůst o 32 milionů strojů od června, tedy o něco víc než milion za den během jednoho měsíce. V porovnání: Více než 4 miliony počítačů přešlo na Windows 10 během prvního týdne od vydání.

Výpočty nemusí být zcela přesné, neboť existují rozdíly ve statistice celkového počtu zařízení s Windows. Zatímco Net Applications počítají pouze s osobními počítači, Microsoft zahrnuje do svých statistik také tablety, chytré telefony a herní konzoli Xbox One.

Data však jednoznačně potvrzují zvýšený růst v osvojování  Windows 10 za minulý měsíc.

Jiná společnost, Digital Analytics Program (DAP) počítá s novým operačním systémem na 28,1 % všech Windows PC, nárůst o 2,5 % oproti červnu. DAP však sleduje návštěvy na více než 4000 tisících webových stránek, vlastněných vládními agenturami Spojených států; její data jsou tedy relevantní primárně pro USA.

Z dat DAP lze vyčíst především osmkrát vyšší nárůst instalací nového systému oproti červnu, což silně naznačuje tendenci některých uživatelů aktualizovat takzvaně na poslední chvíli.

příloha_ovladnete_sva_data

Irská skupina StatCounter pak vypočítala celosvětový podíl uživatelů Windows 10 – což v jejich podání zahrnuje především online aktivitu – na 23,5 % v červenci, což je nárůst o 1,6 procentních bodů v porovnání s minulým měsícem; jde o něco menší nárůst než v červnu, který se rovnal 1,9 procentům.

Konec možnosti aktualizace zdarma určitě ovlivní tempo osvojování nového systému a valná většina analytiků předpokládá brzké zpomalení nových instalací. Prodeje počítačů jsou na historickém minimu, avšak částečné oživení Windows 10 se předpokládá spolu s tím, jak během let 2017 a 2018 na operační systém přestoupí velké a střední podniky.

Byl pro vás článek přínosný?