Hlavní navigace

Z praxe IT: Moderní terminologie nejen v IT

16. 6. 2014

Sdílet

 Autor: © fabioberti.it - Fotolia.com
Poslední dobou se ve světě IT a byznysu objevují nová slovní spojení, pocházející z angličtiny. Některá jsou však starší, než by se dalo očekávat. Valná část z nich se do češtiny nepřekládá. Podíváme se na pár z nich – co přesně znamenají a odkud se vzaly.

Phishing je podvodná technika používaná v Internetu k získávání citlivých údajů (hesla, čísla platebních karet apod.) v elektronické, nejčastěji emailové komunikaci. K nalákání adresáta předstírá, že pochází z bank, aukčních webů, on-line platebních portálů nebo úřadů státní správy.


Kateřina Janulová

Kateřina Janulová

Autorka se mezi počítači pohybuje už několik let, z toho tři roky v prostředích bankovních IT. Psaní jí pomáhá odpočinout si od pracovního života pro korporace.


Slovo pochází z anglického „fishing“ – tj. rybaření, což v tomto kontextu označuje rozesílání „návnady“ (e-mailových zpráv) v naději, že se některé oběti chytí. Náhrada prvního f za ph se inspirovala moderním slangem. Zlí jazykové tvrdí, že název pochází ze slov password harvesting fishing. Český výraz rhybaření, inspirovaný překlady Pavla Kantorka se moc neujal.

Podobně znějícím slovem je phablet. Se slangem má oproti phishingu však pramálo společného. Jedná se o spojení dvou slov phone (telefon) a tablet. A kde se tu vzalo? Když zapátráte v paměti, říkalo se tak prvnímu Galaxy Note od Samsungu, plus minus v roce 2011, ale nenechte se zmást. Už v roce 2009 tak Dell pojmenoval svůj telefon Streak. „Zní to oškllivě a je to dost hloupé pojmenování“, ozývalo se tehdy. Možná proto tento výraz Samsung nepoužívá. Němci to vyřešili na jejich vkus poměrně dobře. Těmhle zařízením říkají Smartlet.

Dalším novotvarem je crowdsourcing. Označuje způsob dělby práce. Termín se stal populárním díky autorům knih a novinářům věnujícím se oblasti podnikání, kteří takto označovali trend působení masové spolupráce. Slovo crowdsourcing poprvé použil Jeff Howe v červnu 2006 v článku pro časopis Wired.

I když se jedná o nový termín, podobná činnost se uskutečňovala už v 18. století. Roku 1714 britská vláda nabídla veřejnou odměnu za vyřešení úlohy související se zeměpisnou délkou. V 19. století byl sestaven Oxfordský slovník angličtiny i díky milionům útržků papíru s příspěvky od veřejnosti. Tento obchodní model však často čelí kritice.

příloha_ovladnete_sva_data

S crowdsourcingem úzce souvisí crowdfunding, tj. „moderní“ způsob získávání peněz formou sbírky na určitý, necharitativní projekt. Třeba na stavbu Národního divadla nebo tak něco. Jen se tomu tak dříve neříkalo. Dárce může buď hřát dobrý pocit, nebo se dočká nějaké zajímavé odměny. Může se po něm jmenovat postava ve hře nebo dostane k CD plakát s věnováním. Budovy se už tímto způsobem bohužel nestaví.

 

Byl pro vás článek přínosný?