Hlavní navigace

Zájem o monitory roste, počítače padají

16. 5. 2019

Sdílet

 Autor: MMD
Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal v České republice v prvním čtvrtletí roku 2019 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku nárůst o více než 6 procent. Na pozitivním vývoji se podílela většina sektorů s výjimkou fota (PH) a informačních technologií (IT), které v meziročním srovnání prvního kvartálu zaznamenaly pokles. Nejvíce rostoucími sektory byly telekomunikace (TC) a kancelářská technika (OE).

Dvouciferný nárůst tržeb v sektoru spotřební elektroniky zaznamenaly sledované kategorie reproduktorů včetně soundbarů a přenosných bezdrátových reproduktorů. Došlo k meziročnímu růstu prodejů televizorů a set-top-boxů pro příjem vysílání ve standardu DVB-T2. Naopak poptávka po sluchátkách bez mikrofonu klesá.

Foto trh

Foto trh zaznamenal růst tržeb v kategorii systémových kompaktů díky novým modelům s full-frame snímačem. Opačným směrem se vydaly digitální fotoaparáty, kde pokračuje jejich celkový pokles prodejů.

Velké domácí spotřebiče

V sektoru velkých domácích spotřebičů pokračuje příznivý vývoj ve většině produktových kategorií. Hodnotu prodejů táhnou mrazničky, chladničky a pračky. V červených číslech v meziročním srovnání vycházejí odsavače par a mikrovlnné trouby.

Malé domácí spotřebiče

V sektoru malých domácích spotřebičů pokračuje solidní růst celého sektoru z předchozího roku. Nejvyšší tempo růstu zaznamenáváme u kávovarů, fritéz, zubní hygieny, elektrických hrnců a pánví a přístrojů na úpravu vzduchu. Spotřebitelé jsou ochotni investovat do produktů s vyšší přidanou hodnotou, a tak u většiny kategorií roste průměrná cena. Kategorie, které naopak zaznamenávají pokles poptávky, jsou konvice, kuchyňské roboty/mixéry, vysoušeče vlasů, kulmy/kulmofény a žehličky.

Informační technologie

Sektor informačních technologií zaznamenal dvouciferný nárůst monitorů s úhlopříčkou 25 palců a více. K meziročnímu růstu došlo u segmentu herních a ultratenkých notebooků. Opačným směrem se vydal vývoj stolních a přenosných počítačů, kde byl zaznamenán negativní vývoj. Došlo i k výraznému poklesu tabletů z hlediska prodaných kusů.

Telekomunikace

Růst váhy prémiových chytrých telefonů byl zaznamenán v sektoru telekomunikací. Roste také poptávka po nositelné elektronice. Negativní vývoj byl zaregistrován u chytrých telefonů s velikostí displeje pod 5,5 palce.

příloha_ovladnete_sva_data

Kancelářská technika

Segment kancelářské techniky zaznamenal pozitivní vývoj v kategorii multifunkcí, zejména v segmentu laserových zařízení. Naopak prodeje samostatných tiskáren meziročně klesají.

Byl pro vás článek přínosný?