Hlavní navigace

Zaměstnancům pracujícím online hrozí zdravotní problémy

16. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © meschike - Fotolia.com
Z nového průzkumu zprostředkovatele připojení Wi-Fi iPass vyplývá, že třetina zaměstnanců stráví prací online o víkendu až dvacet hodin. Práce bez odpočinku může vést ke zdravotním problémům.

Průzkumu, jenž se konal od 27. září do 19. října, se účastnilo 1 678 zaměstnanců v 1 100 velkých firmách po celém světě. Z výsledků vyplývá, že 63 % pracovníků stráví o víkendu online kvůli práci minimálně šest hodin, téměř třetina všech dotázaných pak uvedla, že během soboty a neděle na internetu musí kvůli práci být až dvacet hodin. Zdraví zaměstnanců tak trpí, jelikož během víkendu by si jejich tělo mělo odpočinout a nabrat nové síly pro další týden. Ve dvaadvacetistránkovém shrnutí výsledků svého průzkumu iPass uvádí, že dodatečné hodiny práce online o víkendu „mohou mít zdravotní důsledky, obzvláště pokud zaměstnanci u práce online stále sedí.“

Podle odborníků dlouhodobé sezení zvyšuje riziko smrti. Doktoři doporučují, aby lidé, kteří většinu svého času tráví sezením, ve svém volnu více sportovali. Negativní vliv na zdraví pracovníků má i to, že mají u sebe stále smartphony a tablety připojené k internetu, takže si od práce neodpočinou. Dotázaní zaměstnanci se údajně k internetu pomocí svých chytrých telefonů připojují minimálně každé čtyři hodiny. Pracovníci pak uvedli, že je často neustálý přísun e-mailů ruší od práce. Některé velké firmy proto zavedly dny, ve kterých se nekonají žádná společná sezení zaměstnanců a nadřízení jim nerozesílají zbytečné maily.

iPass svůj průzkum provádí každé čtvrtletí. Podle nových výsledů se meziročně zvýšilo procento zaměstnanců, kteří používají k práci své vlastní chytré telefony, o tři procenta. Z reakcí respondentů dále vyplývá, že při připojování k internetu pro pracovní účely nehledí na jeho cenu, což může firmám nebývale zvyšovat náklady.

Podle šéfa iPass Evana Kaplana proti tomu lze bojovat především zavedením politiky, kdy zaměstnanci využívají k práci svá vlastní zařízení (tzv. Bring Your Own Device – BYOD), což však snižuje ekonomičnost práce. „Z našich dat vyplývá, že (zaměstnanci) jsou schopni se připojovat bez ohledu na cenu,“ říká Kaplan. „A to může mít samozřejmě velký dopad na firemní rozpočty.“ Studie dále uvádí, že nejoblíbenějším telefonem mezi zaměstnanci zůstal iPhone od Apple – používá jej 53 % respondentů (meziroční nárůst o 8 %) a druhý je Android, který využívá 34 % zaměstnanců (meziroční nárůst o 13 %).

Obliba BlackBerry se naopak meziročně propadla o šest procent a v současné době má tyto chytré telefony od kanadské společnosti RIM pouze 26 % respondentů. Telefony s Windows pak v práci používá pouze 5 % dotázaných. Co se týče tabletů, 59 % zaměstnanců uvedlo, že s nimi budou v příštím roce nejspíše více pracovat. Nejoblíbenějším zůstává iPad od Apple, pro práci by si jej zvolilo 54 % dotázaných.

Byl pro vás článek přínosný?