Hlavní navigace

Změny, kam se podíváš: Gartner představil devět nově se objevujících trendů v IT

7. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © bloomua
Hlavním problémem, kterému technologický průmysl v současnosti čelí, je podle analytické společnosti Gartner nekonečná poptávka. S neustálým připojováním nových zařízení k síti totiž rapidně rostou požadavky na úložné prostory a rychlost internetu.

Pro přesnější ilustraci: V současnosti existuje přibližně 39 milionů terabajtů úložného prostoru. V roce 2019 toto číslo naroste na 89 milionů. „Poptávka po kapacitě datových center je neúnavná,“ tvrdí David Cappuccio z Gartneru. „Už nejde o to, kolik systémů mám, ale jak efektivně je využíván.“

Vedle úložného prostoru roste každý rok také zatížení serverů o 10 procent, šířka pásma sítě o 35 procent a náklady na energii o 20 procent.

IT manažeři si podle Cappuccia nyní kladou jednu hlavní otázku: „Jak zařídit, aby mé současné prostředí vydrželo déle, aniž bych musel stavět nová datová centra?“

příloha_ovladnete_sva_data

Podle Gartneru je k vyřešení tohoto problému třeba naprosto změnit přemýšlení o celém technologickém průmyslu. K této změně bude třeba nových dovedností. Jejich získání pak bude největší výzvou budoucnosti. Zaměstnanci v IT budou neustále čelit nutnosti zvyšovat svou kvalifikaci.

Kromě varování před nekonečnou poptávkou po IT službách představil Gartner také devět nejaktuálnějších technologických trendů:

  • Mentalita start-upu: „Každý nový podnik je technologickým start-upem“ tvrdí Gartner. To znamená, že celé odvětví se soustředí na získávání nových zdrojů zisku z Internetu věcí.
  • Edge computing: Toto neznamená pouze ovládání několika různých zařízení, ale také zajištění rychlé responze, spolehlivosti a schopnosti využívat všech informací, která tato zařízení nabízejí.
  • Sjednocená data centra: Data centra byla nahrazena potřebou dodávat zdroje tou nejlepší možnou cestou. To znamená změnu všech platforem, ať už je to cloud nebo systémy SaaS a Paas v něco jiného.
  • Integrované systémy: Starý, ale neustále se vyvíjející koncept a klíčový přístup k správnému uchopení technologických změn.
  • Open source hardware: Podle Cappuccia je open sourcový hardware nyní ve stejné situace, jako byl open sourcový software uprostřed 90. let. Přijatelnost takového softwaru přišla až poté, co se pro něj objevila podpora. Něco podobného by nyní mohlo následovat u hardwaru.
  • Kontinuita IT služeb: Pokud z nějakého důvodu spadne webová stránka firmy, společnost utrpí ztrátu.  K zajištění neustálého běhu a kontinuity je třeba zajistit neustálé připojení k síti.
  • Globální management data center: Zde patří více analytických nástrojů, které popíší, co se stalo. Diagnózy, predikce a preskriptivní analýzy k rozhodnutí, co by mělo IT dělat.
  • Bi-modální IT: Podle Gartneru je bi-modální IT o vytvoření IT společnosti, která dokáže dvě věci: Tou první je udržet IT sektor stabilní a tou druhou je vedení přizpůsobivé a inovativní organizace.
  • Lepší monitorování práce: Manažeři potřebují lepší přehled o tom, co se děje s jejich zdroji a jak lépe ohodnocovat jejich výkony.

Byl pro vás článek přínosný?