Hlavní navigace

Avast! Free Antivirus nyní také pro Mac OS X

28. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Vladislav Kochelaevs - Fotolia.com
Uživatelé operačního systému od Applu se mohou nově chránit také antivirovým programem z dílen českého výrobce.

Uživatelé Maců museli v poslední době čelit tvrdé realitě, když zjistili, že ani jejich počítače nejsou zcela mimo dosah všech virů. Trend naopak ukazuje, že nějakou ochranu potřebuje každý uživatel bez ohledu na to, jak významný je z globálního hlediska jeho operační systém. Všimli si toho také v české společnosti Avast, která proto nyní nabízí svůj volně dostupný antivirový program také pro Mac OS X.

Mac zatím sice není v takovém ohrožení jako systémy Windows, které používá převážná většina světové populace. Rozhodně nejde o nějakou Macokalypsu. Realita je však taková, že viry pro Mac existují a jejich počet bude velmi pravděpodobně stoupat. Mac totiž trvale zvyšuje svůj tržní podíl, což samozřejmě nemůže zůstat bez povšimnutí některých jedinců s nepříliš dobrými úmysly. Uživatelé by proto s instalací nějakého antiviru rozhodně neměli vyčkávat.

Taková ochrana přitom nemusí stát ani korunu. Jak už z názvu programu Avast! Free Antvirus vyplývá, jde o volně šířený produkt. Jak Avast uvádí ve své tiskové zprávě, nová aplikace umožňuje uživatelům Maců využít tři obranné štíty: webový a mailový pro příchozí data a souborový pro kontrolu dat uložených na pevném disku.

Tajnou zbraní Avastu je také nástroj avast! CommunityIQ. Jde o síť uživatelů, kteří mají roli senzorů shromažďujících informace o nejnovějších hrozbách v reálném čase. Stálý přísun dat umožňuje pracovníkům Avastu reagovat na nové hrozby velmi rychlým vydáním aktualizace. Vzhledem k tomu, že pro uživatele Maců budou větší hrozby představovat spíše phisingové útoky a jiné hrozby sociálního inženýrství, jistě je potěší také nástroj Avast WebRep, který využívá informace z CommunityIQ k rozpoznání škodlivých webových stránek.

Byl pro vás článek přínosný?