Hlavní navigace

Bezplatné vs. placené antiviry

5. 1. 2011

Sdílet

Americký PC World přinesl ve spolupráci s firmou AV-Test rozsáhlý materiál, který se pokouší porovnat bezplatné a placené antivirové programy jak v rámci příslušné kategorie, tak i mezi sebou. Triumfují Avast a Norton.

V první řadě, ani placené antiviry nejsou jednotnou skupinou. I od stejného výrobce existují verze komplexnější a méně komplexní s různou cenou (např. verze PC/Antivirus vs. Internet Security). Obecně s tím, jak se pohybujeme k čím dál dražším, „prémiovějším“ produktům, přibývají další moduly: ochrana proti krádeži identity, rodičovská kontrola, firewall či nástroje optimalizující rychlost systému.

Některé bezplatné antiviry mohou nabízet i speciální firewall či webový štít, jiné ale nenabízejí dokonce ani behaviorální analýzu a problémem pak v jejich případě bývá rychlost reakce na nový malware. Bezplatné produkty jsou ovšem flexibilní v tom smyslu, že se dají o chybějící funkce doplnit jinými bezplatnými doplňky/moduly. Samozřejmě je otázka, jak si spolu porozumí a zda si tím uživatel nepřidělává do budoucna riziko softwarových konfliktů nebo obecně chaosu a nepohodlí vyplývajících z příliš mnoha nainstalovaných programů.

Placené produkty mají také pochopitelně lepší úroveň technické podpory, např. telefonní linky. Bezplatný Avast! nabízí podporu e-mailem, uživatelé jiných bezplatných produktů ale mohou být v případě problémů odkázáni jen na webová fóra či různá FAQ. U bezplatných produktů může také někomu vadit reklama (obvykle nikoliv prodávaná třetím stranám, ale na placené produkty téže firmy).

Bezplatný nástroj bývá někdy určen pro průměrného uživatele, proto nabízí sice menší možnosti nastavení, ale samotné ovládání může být dokonce i jednodušší. Aktualizace databází vzorků by pro placený i bezplatný produkt mělo být totožné (snad až na výjimky, možná je rozdíl u produktů Panda Software). Rovněž detekce malwaru by měla být podobná, ovšem nepřítomnost behaviorální analýzy u bezplatné verze může sehrát svoji roli; nadto více funkcí v komplexnějším produktu znamená, že ani nezachycený malware ho nemusí obejít (sand boxy apod.).

Placené programy jsou komplexnější, takže mohou dokonce více zatěžovat systém, rozdíly však nejsou velké, nadto placené verze nabízejí různé dodatečné optimalizace. Placené antiviry dokáží vesměs rychleji provádět skenování celého počítače. Testy on demand vybraného obsahu bývají rychlé srovnatelně.

 

Finální verdikt:

 

Nejlepší programy zdarma (v pořadí dle kvality)

Avast Free Antivirus 5

Avira AntiVir Personal Free AntiVirus 10

Microsoft Security Essentials 1.0 (test byl ještě proveden se starší verzí)

Panda Cloud Antivirus 1.0

Comodo Internet Security Premium 5.0

 

Nejlepší placené (v pořadí dle kvality)

Symantec Norton Antivirus 2011

BitDefender Antivirus Pro 2011

Avast Pro Antivirus 5

příloha_ovladnete_sva_data

G-Data AntiVirus 2011

Kaspersky Lab Anti-Virus 2011

Byl pro vás článek přínosný?