Hlavní navigace

Chrome je prý nejbezpečnějším internetovým prohlížečem

13. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
Na druhém místě se v testu bezpečnostní firmy Accuvant umístil Internet Explorer následovaný Firefoxem.

Vypadá to, že Chrome prožívá jedno z nejlepších období svého poměrně krátkého života. Nejenže v minulém týdnu oficiálně překonal Firefox v počtu uživatelů a stal se tak druhým nejpoužívanějším prohlížečem, ale nyní ke všemu zvítězil v bezpečnostním testu společnosti Accuvant.

„Chrome i Internet Explorer používají nejmodernější ochranné nástroje. Firefox za nimi zaostává třeba i proto, že neobsahuje just-in-time hardening,“ píše Accuvant ve stostránkové zprávě.  Studie se zabývala celkem sedmi kritérii, přičemž Firefox obstál jen třikrát. Pozice nejméně bezpečného prohlížeče mu byla připsána i kvůli chybějícímu sandboxu či špatnému zabezpečení pluginů. Jedním z kritérií byla také přítomnost blacklistů webových stránek, který však není součástí žádného z testovaných prohlížečů, takže v tomto případě plusové body nikdo nezískal.

Internet Explorer sice s prohlížečem Chrome zdárně držel krok, když stejně jako on uspěl v šesti klíčových oblastech. Vítězství šlo však nakonec na stranu Googlu z toho důvodu, že podle Accuvantu nabízí „implementace nejvyšší kvality.“ IE prý trpí určitými nedostatky a to hlavně v sandboxu či JIT hardeningu. Chrome je navíc nejčastěji a také nejrychleji aktualizovaným prohlížečem. Vydání jedné opravy prý Googlu trvá v průměru 53 dnů, zatímco v Mozille jich na to potřebují 158 a v Microsoftu dokonce 214.

Všechny tři prohlížeče, představující společně asi 93 procent celého trhu, testoval Accuvant při běhu v operačním systému Windows 7.

Byl pro vás článek přínosný?