Hlavní navigace

Čína zpřísňuje registrace domén

13. 1. 2010

Sdílet

Společnost McAfee vydala svoji pravidelnou zprávu o stavu spamu (Spam report). Lednová studie ukazuje, že z celebrit, pomocí nichž se spammeři snaží vzbudit zájem příjemců e-mailu, se největší oblibě těší Angelina Jolie a Barack Obama.

V předmětu spamu se nejčastěji vyskytovaly tyto ženy: Angelina Jolie, Oprah Winfrey, Paris Hilton a Britney Spears. U mužů bylo pořadí následující: Barack Obama, Michael Jackson, George Bush a Brad Pitt.

Nabídka „čínské farmacie“ zůstává mezi spammery v oblibě. V prosinci se objevila i nová masivní spamová kampaň nabízející se slevou prostředky vydávané za léky firmy Pfizer (v předmětu zprávy nejčastěji stálo Pfizer 80% OFF). Právě tato kampaň způsobila v polovině prosince opětovný nárůst objemu spamu, jinak od října loňského roku probíhal pokles. „Čínská farmacie“ představuje vesměs nabídku údajně levných generických léků, u nichž však neexistuje žádná záruka jejich účinnosti ani bezpečnosti. Řada webů, které nabízejí jejich prodej, je vysloveně podvodných, pouze inkasují peníze, ale neposílají žádné zboží.

příloha_ovladnete_sva_data

Čína ovšem zpřísňuje podmínky registrace v rámci domény .cn (vyžaduje se tištěná objednávka obsahující identifikační údaje konkrétní firmy/jednotlivce), takže lze předpokládat, že tento typ spamu očekává pokles a spammeři budou nuceni si najít jiné cesty, používat jiný hosting a operovat z jiných domén.

Zpráva společnosti McAfee ukazuje, že pro umístění svých webů spammeři snaží stále více využívat nabídky free hostingů. Zdá se, že zde existuje rozsáhlá síť napojená zejména na server 0catch.com. Kromě spammerů využívají tyto weby také tvůrci malwaru a provozovatelé botnetů. Protože na těchto doménách ale probíhá také legitimní provoz, antispamovým filtrům obvykle trvá delší dobu, než je po nové spamové kampani umístí na své blacklisty.

Byl pro vás článek přínosný?