Hlavní navigace

Desetina správců má přístup k systémům bývalého zaměstnavatele

22. 3. 2011

Sdílet

10 % správců a dalších IT profesionálů přiznalo, že si podrželo přístup do systémů svého bývalého zaměstnavatele. Zabezpečení podnikových sítí má mnohem více děr, než se předpokládá.

Většina z dotazovaných, kterým přístup zůstal, prostě neudělala při změně zaměstnání nic, nikdo se pouze neobtěžoval zrušit příslušné přístupové údaje apod. Jen několik respondentů připustilo, že si zadní vrátka do systému ponechali sami nějakým aktivním krokem. Na objednávku Quest Software provedla průzkum firma Harris Interactive mezi 1 500 respondenty v USA. (Quest se zabývá především vývojem nadstaveb pro databáze Oracle.)
52 % IT profesionálů přiznalo, že svá hesla a přístupové údaje sdílela s dalšími spolupracovníky (a naopak oni s dotazovanými). I to je jedna z příčin, proč často zůstane brána otevřená i při odchodu zaměstnance – dotyčný zná přístup někoho, kdo ve firmě zůstal. Naopak 25 % respondentů stráví denně více než 30 minut přihlašováním ke všemožným firemním aplikacím (míní se opravdu systémy potřebné k práci, nikoliv např. logování do sociálních sítí v pracovní době).
Jako závěr nezbývá než doporučit systémy vícefaktorové autentifikace a systematické řešení identit/rolí. Na jednu stranu se tím zvýší zabezpečení, na druhou stranu budou moci lidé dělat i jiné věci, než se neustále přihlašovat k nějaké aplikaci.

Zdroj: eWeek.com

Byl pro vás článek přínosný?