Hlavní navigace

Děti o problémech na internetu nechtějí hovořit s rodiči ani učiteli

4. 2. 2008

Sdílet

Velká většina dětí odpovídajících v rámci šetření SaferInternet.cz již někdy odeslala neznámému člověku po internetu telefonní číslo, adresu, e-mailovou adresu nebo fotku více než jedenkrát. Více než 50 % dětí, které dostaly na internetu nabídku k osobnímu setkání, ji také přijaly.

Microsoft uspořádal ve spolupráci s projektem SaferInternet.cz a pod záštitou Ministerstva vnitra ČR diskusní setkání zástupců státní správy, neziskových organizací a komerčních firem, jehož tématem byla kriminalita páchaná na dětech prostřednictvím internetu.

Odborníci na internetovou kriminalitu a zneužívání dětí z Interpolu, organizace ICMEC (Mezinárodní středisko pro pohřešované a zneužívané děti) a Policejního prezidia ČR seznámili přítomné se současnou situací v oblasti bezpečnosti dětí na internetu. Zástupci Microsoftu, projektu SaferInternet.cz, Ministerstva vnitra ČR a Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí přiblížili možné způsoby a konkrétní projekty zaměřené na ochranu dětí na internetu. O aktivitách Evropské unie v oblasti bezpečného internetu, včetně možností financování takovýchto projektů z fondů EU, informovali v závěru setkání zástupci Evropské komise.

Dle statistik prezentovaných Mezinárodním střediskem pro pohřešované a zneužívané děti (ICMEC) si v České republice internetové nebezpečí děti příliš nepřipouští a v případě, že se nějaký problém objeví, vyhledají pomoc spíše u přátel, než u rodičů nebo učitelů. Poskytování osobních informací během surfování nebo chatování je pak podle průzkumů daleko častější, než si rodičů myslí. Velká většina dětí odpovídajících v rámci šetření SaferInternet.cz v roce 2006 již někdy odeslala neznámému člověku po internetu telefonní číslo, adresu, e-mailovou adresu nebo fotku více než jedenkrát. Alarmující je poté údaj, že více než 50 % dětí, které dostaly na internetu nabídku k osobnímu setkání, ji také přijaly.

Diskusní setkání Kriminalita páchaná na dětech prostřednictvím internetu bylo součástí výukového kurzu pro české policisty, který v týdnu od 21. 1. 2008 pořádá Mezinárodní středisko pro pohřešované a zneužívané děti (ICMEC) spolu s Interpolem a společností Microsoft v Praze.

„V Microsoftu vidíme internetovou kriminalitu jako skutečný problém, a to jak na celosvětové, tak i na lokální úrovni. Tak jako u většiny kriminálních činů, jsou i na internetu nejohroženější skupinou děti a mládež. Pracujeme proto na celé řadě programů, a to jak ve vzdělávání, tak i v technických oblastech, které pomáhají zvýšit internetovou bezpečnost. Mezi vzdělávací projekty patří například vydání brožury Bezpečný internet, která poskytuje rodičům a dětem informace a návody pro bezpečný pohyb na internetu anebo speciální internetové stránky s přehledem rad a pokynů pro rodiče. Z technické oblasti jsou to pak především rodičovské zámky, díky kterým je možné pro jednotlivé děti nastavit co, kdy a jak mohou na počítači používat anebo zpětně zjistit, co vše dítě na internetu dělalo. V zahraničí jsme pak například vyvinuli softwarové řešení společně s kanadskou policií v Torontu, které pomáhá vyšetřujícím orgánům při spolupráci na odhalování internetové kriminality a sdílení informací s kolegy z jiných jednotek, případně i jiných zemí,” uvedel Zdeněk Jiříček, ředitel Microsoftu pro vládní programy v regionu EMEA.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku