Hlavní navigace

Dva velcí rozesílatelé spamu mimo hru

22. 2. 2007

Sdílet

Jak už to bývá, máme dvě zprávy ohledně spamu – a jak už to bývá, jedna je dobrá a jedna špatná. Začneme třeba tou dobrou: dva velcí rozesílatelé spamu se v poslední době ocitli „mimo hru“. Protože spam soustavně ničí elektronickou poštu coby nesmírně užitečné komunikační a informační médium, tak americká FBI vtrhla v září 2005 do domu jistého Alana Ralskyho.

Jak už to bývá, máme dvě zprávy ohledně spamu – a jak už to bývá, jedna je dobrá a jedna špatná. Začneme třeba tou dobrou: dva velcí rozesílatelé spamu se v poslední době ocitli „mimo hru“.
Protože spam soustavně ničí elektronickou poštu coby nesmírně užitečné komunikační a informační médium, tak americká FBI vtrhla v září 2005 do domu jistého Alana Ralskyho. Cílem prohlídky bylo především počítačové vybavení, z něhož Ralsky odesílal denně přes 100 miliónů e-mailů. Podezřelý je totiž z vyžívání mnoha virů a dalších nelegálních nebo přinejmenším neetických technik pro svoji činnost. Ralsky měl údajně získávat i přístup do cizích počítačových systémů: při prokázání něčeho podobného je americká legislativa velmi přísná, ač jinak při spamu poměrně benevolentní. Nicméně i se spamem může mít problémy, protože modifikováním hlaviček zprávy nebo dalšími technikami skrýval Ralsky skutečného odesílatele e-mailů – a to v USA legální není.
Druhý rozesílatel spamu naproti tomu odešel z oboru zcela dobrovolně. Je jím žena přezdívaná jako Spam Queen (Královna spamu), civilním jménem Laura Berrerlyová. Ta rozesílala kolem šedesáti miliónů nevyžádaných zpráv měsíčně. V jistém časopise oznámila svůj záměr skončit ve článku „Je rok 2005 – e-mail je mrtvý“. Uvádí v něm mj. že už nebude používat „e-mailový marketing“, protože procento odpovědí je nesmírně malé. Což je pravda – a aby byl absolutní počet získaných zakázek zajímavý, musí být odesíláno čím dál více zpráv. A těch je přes sto miliard denně…
A z tohoto čísla vyplývá i dnešní špatná zpráva. Tou je fakt, že vzniklá „mezera“ na trhu je tak malá, že si jí ve svých e-mailových schránkách nejspíše ani nevšimneme…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku