Hlavní navigace

Eset: Falešné antiviry útočí i v Česku

13. 11. 2009

Sdílet

Virová hrozba Win32/Kryptik, což je označení pro infiltraci zahrnující skupinu podvodných aplikací včetně falešných antivirů, byla v říjnu v ČR mezi uživateli nejrozšířenější (16 % ze všech zachycených hrozeb v ČR). Vyplývá to ze statistiky Eset ThreatSense.Net.

Falešné antiviry jsou oblíbeným nástrojem podvodníků. Nelegální skupiny stále lépe graficky napodobují antiviry předních výrobců, matou uživatele podobnými názvy a inkasují peníze. Kryptik zaznamenal vysoký podíl také v Rakousku (26,46 %), Německu (17,39 %), Švédsku (13,55 %) a Velké Británii (12,92 %). Z globálního hlediska je nerozšířenější stále červ Conficker.

„Neznalý uživatel bohužel často podlehne obavě a protože chce smyšlené hrozby z počítače odstranit, zakoupí falešný antivirus. Nachytat se je velmi snadné. Podvodníci používají pro falešné antiviry velmi podobné grafické prvky, názvy a označení jako komerční produkty,“ říká Filip Navrátil ze společnosti Eset software.

Win32/Conficker dosáhl podíl 8,85 % ze všech zachycených počítačových hrozeb. Ani situace na dalších místech v první pětce se od předchozího měsíce nezměnila. INF/Autorun, jak Eset označuje směs hlavně trojských koní zneužívajících funkci autorun.inf v OS Windows, byla na druhém místě s podílem 7,73 %, třetí místo patří trojským koním útočícím na data a majetek hráčů online her – Win32/PSW.OnLineGames (7,29 %). Pětku nejrozšířenějších světových hrozeb uzavírá rodina Win32/Agent, vykrádající data z počítačů uživatelů a INF/Conficker, jak Eset označuje varianty červa Conficker zneužívající autorun.inf.

Byl pro vás článek přínosný?