Hlavní navigace

Google bude automaticky šifrovat vyhledávání na webu

19. 10. 2011

Sdílet

Uživatele vyhledávače Google budou po přihlášení nově automaticky přesměrováni na stránku zabezpečenou pomocí SSL.

Google hodlá nasadit technologii šifrování pro přihlášené uživatele pomocí SSL (Secure Sockets Layer) během následujících týdnů.

Technologie SSL (Secure Socket Layer) je určena k ochraně před neautorizovaným přístupem třetí strany k datům putujícím mezi klientskými počítači a serverem. V případě vyhledávače Googlu se šifrování týká klíčových slov zadaných uživatelem i nalezených výsledků, které Google vrátí jako odpověď na dotaz.

Google spustil tuto možnost již v květnu 2010, ale uživatelé nebyli na zabezpečený vyhledávač přesměrovávání automaticky a museli zadat v URL adresu https://www.google.com. Od automatického využití SSL verze přihlášenými uživateli si tak Google slibuje její větší využití. Google také již přes rok nabízí SSL šifrování jako výchozí nastavení pro e-mailovou službu Gmail. Naopak k dispozici šifrování zatím není pro vyhledávání v mapách.

Evelyn Kaová, produktová manažerka Googlu, k tomuto kroku na firemním blogu říká, že vyhledávání se stává velmi osobní zkušeností, což znamená nárůst významu ochrany personalisovaných výsledků, které Google uživateli dodává.

Šifrování má být užitečné třeba pro uživatele, kteří využívají nezabezpečené internetové připojení, jako jsou Wi-Fi hotspoty v internetových kavárnách, dodává Kao. SSL vytvoří šifrovaný tunel mezi Googlem a počítačem uživatele, který znemožní dostat se k výsledkům třetím stranám. Také weby, které budou navštíveny prostřednictvím zabezpečené verze vyhledávače sice budou stále vědět, že návštěva přišla přes Google, ale již nebudou mít bližší informace o této individuální návštěvě. Ale pokud uživatelé kliknou třeba na reklamní banner, budou odeslány identifikační údaje, aby zadavatelé reklamy mohli i nadále měřit efektivitu svých kampaní, dodává Kaová.

Vyhledávání pomocí SSL sice může být podle informací Googlu o něco málo pomalejší, protože počítač musí nejprve vytvořit zabezpečené spojení, ale rozdíl by neměl být nijak markantní.

Byl pro vás článek přínosný?