Hlavní navigace

Google zvýšil odměnu za hacknutí Chromu na Pwn2Own

24. 1. 2012

Sdílet

V dalším ročníku hackerské soutěže Pwn2Own se odměny pro potencionální přemožitele některého ze zúčastněných prohlížečů dostaly na nové maximum.

Svou částku investovanou do soutěže výrazně navýšila také společnost HP TippingPoint, která je dlouholetým sponzorem Pwn2Own. Vítěz si tak letos může odnést až 60 tisíc dolarů, což je čtyřikrát více než kolik bylo možné získat v roce 2011. Ten, kdo se umístí na druhém místě, pak obdrží 30 tisíc a třetí neúspěšnější soutěžící získá 15 tisíc.

 

Také letos chce Google zvlášť odměňovat přemožitele svého prohlížeče Chrome. Každému, kdo Chrome pokoří díky vlastní chybě prohlížeče, slíbil vyplatit 20 tisíc dolarů. To znamená, že pokud se objeví šest různých výzkumníků zneužívajících různé zranitelnosti Chromu, bude muset Google dohromady vyplatit 120 tisíc dolarů. Finanční odměna ale čeká i na ty soutěžící, kteří ochranu Chromu prolomí díky zranitelnosti jiných nástrojů. V tom případě mohou od Googlu získat 10 tisíc dolarů.

 

Soutěž Pwn2Own se bude opět konat v kanadském Vancouveru po dobu tří dnů na začátku března. Půjde o doprovodný program k bezpečnostní konferenci CanSecWest. Složení zúčastněných prohlížečů zůstalo nezměněné. Opět půjde o nejaktuálnější vydání prohlížečů Internet Explorer, Chrome, Firerox a Safari.

 

Šestý ročník soutěže však bude v lecčems jiný. Vědci budou totiž muset své útoku vymyslet přímo na místě. „Během prvního rána soutěže upozorníme účastníky na dvě zranitelnosti v každém prohlížeči, které již byly opraveny, a dáme jim základní proof-of-concept,“ prozradil Aaron Portnoy z HP TippingPoint, podle kterého Pwn2Own dosud nebyl příliš diváckým sportem. To by se mělo změnit díky psaní škodlivého kódu až na místě a novému bodovacímu systému. Výzkumný tým či samostatný soutěžící dostanou za hacknutí prohlížeče v prvním dnu 10 bodů, v druhém devět a ve třetím osm.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Mezi další důležité změny patří také zrušení losování, které rozhodovalo o pořadí, ve kterém vědci k jednotlivým cílům přistupovali. „To opravdu nebylo fér vůči ostatním. Takhle nebudeme mít celkového vítěze dříve než třetí den“ řekl Portnoy.

Byl pro vás článek přínosný?