Hlavní navigace

Hackeři zaútočili na Mezinárodní měnový fond

13. 6. 2011

Sdílet

Mezinárodní měnový fond oznámil, že se stal terčem masivního a sofistikovaného útoku. Data o jednotlivých světových ekonomikách a související analýzy jsou potenciálně kompromitovány.

Zprávu o útoku přinesly dle amerického Computerworldu jako první New York Times. Jednalo se o akci typu APT (advanced persistent threats), která probíhala po řadu měsíců. MMF přišel na to, že útok probíhá, pomocí svých vlastních postupů, ale až poměrně pozdě. Útočníci se snažili zůstat „tiše", nešlo o žádný nájezd typu DDoS útoku na webový server.

Mezinárodní měnový fond je dle vyjádření svého mluvčího „plně funkční", není ovšem naneštěstí jasné, jaká data unikla (Ruters uvádí, že má jít o e-maily a některé další dokumenty). Například korespondence o krachujících ekonomikách jsou ale určitě politicky velmi výbušným materiálem.

Technické detaily o postupu zdroje neuvádějí.

Protože k narušení docházelo delší dobu, incident podle všeho nijak nesouvisí s kauzou bývalého ředitele MMF Dominique Strauss-Kahna, který je obviněn ze sexuální agrese. Americký Computerworld tvrdí, že trvání akce také prakticky vylučuje, že by příčinou kompromitace dat bylo narušení systému SecurID, k němuž došlo v březnu v souvislosti s průnikem do sítě společnosti RSA/EMC.

Cloud24

Experti se domnívají, že za útokem mohl stát přímo nějaký stát, respektive jím najatí hackeři či přímo špioni v sídle Mezinárodního měnového fondu. Konkretizováno to však dále nijak nebylo, ani nebyli jmenováni podezřelí (při takových incidentech se obvykle jako první spekuluje o podílu Číny, zde ale nikdo nic takového nenaznačuje).

 

Byl pro vás článek přínosný?