Hlavní navigace

Internetoví podvodníci zneužívají zemětřesení na Haiti

16. 1. 2010

Sdílet

Podvodné webové stránky nabízející nové zprávy týkající se zemětřesení na Haiti infikují počítače uživatelů a plní e-mailové schránky zprávami, které požadují dary pro Haiti.

Přírodní katastrofy a obecně špatné zprávy jsou pro původce počítačové kriminality záminkou k podvodnému jednání. Ať už jsou to vlny tsunami, pád letadla Air France či smrt Michaela Jacksona - všechny tyto události byly v minulosti zneužity. Aktuálně je podle společnosti Eset zneužíváno i zemětřesení na Haiti.

Podvodníci vytvořili mnoho webových stránek, které nabízejí „exkluzivní zprávy“ či videa z Haiti zasaženého zemětřesením. Ve skutečnosti se však snaží infikovat návštěvníkův počítač malwarem. Počítače uživatelů jsou nejčastěji napadány škodlivými kódy, které následně nabízí falešné antivirové produkty.

Další forma aktuálních útoků spočívá ve formě spamových e-mailů volajících po „dobročinných darech“ (v angl. charitable donations) pro ostrov zasažený přírodní katastrofou. Objevily se i varianty přímých proseb od lidí, prohlašujících, že byli obětí této katastrofy a prosí o pomoc. Tyto e-maily obvykle obsahují odkazy, na které mají uživatelé kliknout. Následně je uživatel přesměrován na stránky, které buď opakují výše zmíněné, případně rovnou žádají uživatele o převod finanční částky na konkrétní účet či poskytnutí detailů kreditní karty k převodu peněz. Není nutné zdůrazňovat, že takto převedené peníze obětem na Haiti nikdy nedorazí.

Eset doporučuje uživatelům počítačů používat k vyhledávání aktuálních zpráv pouze dobře známé zpravodajské servery.

Byl pro vás článek přínosný?