Hlavní navigace

Linky: Kauza Sony není u konce

23. 5. 2011

Sdílet

Podařilo se Sony uvést své hacknuté sítě do provozuschopného stavu? Prohlížeč nemusí běžet je v sandboxu, ale i ve vlastním virtuálním operačním systému. Facebook přidává kontrolu vkládaných odkazů.

Pravidelný přehled bezpečnostních novinek na dalších webech IDG.cz.

 

Bitbox je dalším přístupem, jak vytvořit webový prohlížeč v obdobě sandboxu mimo vlastní operační systém. Tentokrát se používá virtualizace, přičemž prohlížeč má k dispozici svůj vlastní OS postavený na Debian Linuxu (ovšem hlavním operačním systémem mohou být i Windows). Při restartu prohlížeče se resetuje i boot image.

Projekt má ovšem zatím určité potíže: protože prohlížeč není prakticky spojen s hlavním operačním systémem, nefunguje např. upload souborů.

Computerworld.cz

 

Facebook vylepšuje zabezpečení. Bude se snažit uživatele chránit před podezřelými odkazy, a to pomocí jejich hodnocení komunitní službou Web of Trust. Nejedná se ovšem o webový štít, který by nebezpečné stránky přímo blokoval.

Computerworld.cz

PCWorld.cz

 

Jak pokračuje kauza hacknutých sítí Sony:

Společnost se snaží o lepší zabezpečení ve znovuzprovozněných službách. Vylepšeny budou technologie pro monitoring, dále penetrační testy a také testy zranitelnosti. Zvýšena má být i úroveň zabezpečení firewallů. Přidán byl i systém včasného varování, který má indikovat možný útok v jeho počáteční fázi.

Computerworld.cz

 

Činnost PlayStation Network obnovena.

PCWorld.cz

 

Jako odškodnění Sony nabízí poškozeným uživatelům zdarma on-line hry a filmy.

Computerworld.cz

 

Pro útok na síť Sony podvodníci zřejmě využili i výpočetní výkon cloudové služby Amazon EC2. Vyšlo je to jen na několik dolarů. Amazon tuto informaci zatím ani nepotvrdil, ani nepopřel.

PCWorld.cz

 

Problémy Sony zřejmě ještě nejsou u konce, zprovozňované sítě musely být dočasně znovu vypnuty.

Computerworld.cz

 

Průzkum Raiffeisenbank mezi uživateli internetového bankovnictví ukázal, že značná část uživatelů tyto služby spouští i z nezabezpečeného prostředí typu knihoven či internetových kaváren.

PCWorld.cz

 

Další malware vydávající se za legitimní program, tentokrát však nikoliv za antivirus, ale za nástroj pro opravu a optimalizaci pevného disku. Trojan.Fakefrag pak namísto toho disk systematicky zpomaluje, čímž se jeho tvůrci snaží uživatele přimět k zaplacení výpalného.

PCWorld.cz

 

Firefox pro Android bude obsahovat funkci proti sledování uživatelů Do Not Track podobně jako v desktopové verzi prohlížeče.

Computerworld.cz

příloha_ovladnete_sva_data

 

 

Byl pro vás článek přínosný?