Hlavní navigace

Na kolik vyjde českou firmu ztracený notebook?

20. 12. 2010

Sdílet

Ztracený nebo ukradený notebook rovná se ztráta čtvrt milionu korun. Z toho jen necelou sedminu činí hodnota samotného zařízení. Daleko větší ohrožení pro podnikání spočívá ve ztrátě firemních dat...

Potenciální škoda způsobená ztrátou dat se ale může snadno vyšplhat až na milion. To jsou závěry průzkumu společnosti Intel, který v říjnu tohoto roku uskutečnil ve spolupráci s výzkumnou agenturou Mediaresearch mezi více než dvěma sty českými firmami. Výrobci bezpečnostních technologií současně registrují větší zájem firem o šifrovací technologie.

Ztráttu nebo krádež notebooku musela podle výsledků průzkumu řešit téměř každá druhá firma v České republice. Výzkum byl proveden mezi 226 firmami v České republice, který provedly výzkumná agentura Mediaresearch a společnost Intel.

„Při vyčíslení celkové ztráty pro firmu je potřeba kalkulovat jak cenu samotného počítače, která vyšla v průměru na 35 tisíc Kč, tak zejména finanční vyjádření hodnoty ztracených dat. Postižené firmy si je v průměru cení na 180 909 Kč,“ uvádí k výsledkům průzkumu Petr Ulvr, obchodní manažer společnosti Intel. Tato částka zahrnuje jak vyčíslení pohřešovaných firemních dat, tak duševního vlastnictví a ztráty produktivity pracovníka, který musí čekat na nový notebook.

V tuzemských firmách také není výjimečné, že ztráta notebooku zaměstná širší okruh pracovníků. „Osmnáct procent dotčených firem přiznává, že sáhlo k využití různých služeb detektivní a právní povahy, a to jak v rámci firmy, tak externě včetně Policie ČR, což dále ztrátu notebooku významně prodražuje – v průměru o 55 tisíc Kč,“ dodává Petr Ulvr.

Respondenti z řad velkých firem v ČR si začínají být vědomi mnohem většího nebezpečí, které jim kvůli úniku dat hrozí. Většina poškozených firem při vyčíslování potenciální ztráty uvedla, že celková škoda způsobená ztrátou dat by mohla být vyšší než 750 tisíc Kč, přičemž horní hranice nebyla určena.

příloha_ovladnete_sva_data

V současné době je nejúčinnější ochranou notebooků podle Intelu kombinace několika metod založených na hardwarové ochraně od Intelu a šifrovacím programu od Absolute Software.

„Technologie Intel Anti-Theft je schopna sama lokalizovat přenosné zařízení na mapě s přesností několika metrů. Jestliže IT oddělení či rozpoznávací systém samotného notebooku vyhodnotí, že byl ukraden, je ze serveru vyslána do notebooku autodestrukční „jedovatá pilulka“. Ta dokáže podle stupně ohrožení vzdáleně vymazat celý operační systém či data z notebooku, případně zablokovat přístup k nim, a to i v případě, že je notebook vypnutý. Pokud se však notebook šťastně vrátí do rukou majitele, je opět možné s pomocí hesla přístroj odblokovat a uvést ho bez zbytečných průtahů do původního stavu,“ uvedl Petr Ulvr ze společnosti Intel.

Byl pro vás článek přínosný?