Hlavní navigace

Největší hrozby roku 2006 a letošní výhled (aktualizováno 7. 1.)

8. 1. 2007

Sdílet

Trend Micro vydala pravidelnou zprávu ve které předpovídá výrazný nárůst ohrožení přes web. Praví se v ní i to, že rok 2006 přinesl oživení malwaru a že „nejlepším přítelem“ hackerů se staly botnety. A co se dá očekávat letos?

Trend Micro vydala pravidelnou zprávu ve které předpovídá výrazný nárůst ohrožení přes web. Praví se v ní i to, že rok 2006 přinesl oživení malwaru a že „nejlepším přítelem“ hackerů se staly botnety. A co se dá očekávat letos?

Aktualizováno o kompletní zprávu (white paper) Trend Micro TrendLabs - viz níže.

Zpráva vychází z průzkumu uskutečněného a vyhodnoceného laboratořemi TrendLabs a vyplývá z ní, že i v roce 2006 hrál organizovaný zločin klíčovou roli při krádežích identity, průmyslové špionáži a vydírání. Mezi útočníky si značnou oblibu získaly botnety, jako prostředek pro cílené útoky.

Letos se očekává další nárůst počtu webových hrozeb, tedy takových útoků, které využívají ke škodlivým aktivitám internet. Ty budou ve stále větší míře zaměřeny na stránky věnované sociálnímu networkingu.
Navíc díky rostoucí rychlosti připojení k internetu (a také díky narůstajícímu trvalému připojení k internetu) stoupá oblíbenost stahování multimediálních souborů a populárních programů a nic netušící uživatelé si s nimi stahují škodlivé soubory, které často vedou ke spuštění hned několika infekcí v počítači najednou.

Hlavní motivací většiny útoků zůstávají peníze. Během roku 2006 se do popředí dostal obrázkový spam napomáhající růstu výroby nelegálních napodobenin značkových léků a obchodu s nimi. Při úsilí vydělat peníze navíc spojili své síly hackeři a skupiny vytvářející spyware a malware.

Jinak prakticky vymizely velké virové epidemie a byly nahrazeny menšími cílenými nebo regionálními útoky, které jsou například zaměřeny na určitou skupinu lidí či uživatelů.
Epidemie jsou v této nové situaci značně odlišné – zasahují menší počet lidí a často kombinují více částí malwaru s cílem vytvořit smíšenou hrozbu.

Společnost Trend Micro očekává, že tento vývoj bude pokračovat i v roce 2007.

Shrňme si nyní významná zjištění, uvedená ve zprávě 2006 Threat Report a 2007 Forecast:
Počet digitálních hrozeb se meziročně v průměru zvýšil o zhruba 163 %.
Webové hrozby se od minulého prosince zvýšily o 15 % a za rok 2006 dosahují téměř půl milionu hlášení.
Boj proti špionážnímu softwaru (spywaru) dosáhl – zdá se – svého vrcholu a z některého adwaru se v souvislosti se zneužíváním klikání pomalu stává malware.
Firma identifikovala každý měsíc v průměru více než dva miliony (!) různých spamů proudících internetem.
Výrazně vzrostl i počet botů – od minulého prosince je průměrný nárůst 15 %, přičemž se každý měsíc objevilo více než 140.000 botů.

Zajímavý je ještě následující komentář: „Počítačový zločin přerůstá v organizovaný zločin, v němž už není místo pro jednotlivé útočníky,“ řekl Jamz Yaneza, výzkumný analytik zabývající se hrozbami. „Náš výzkum ukázal, jak se hrozby postupně mění z rychlých a rozsáhlých epidemií na propracované útoky zasahující velmi specifické skupiny uživatelů. Webové hrozby vyspívají a uživatelé by měli být ještě opatrnější ohledně toho, co stahují a instalují – smíšené hrozby jsou ve svých snahách o zcizení podnikových či osobních údajů a peněz mnohem lstivější než dříve.“

Jak je vidět, budeme si muset dávat ještě větší pozor než kdy dříve!



Aktualizováno o kompletní zprávu (white paper) Trend Micro TrendLabs - stáhněte si ji zde (PDF, 210 KB, angličtina, nové okno).


Výše uvedený dokument je ve formátu PDF. Ke čtení proto potřebujete program Adobe Acrobat Reader. Pokud ho nemáte nainstalován, jeho volnou verzi si stáhnete zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku