Hlavní navigace

Nelegální software? Pro polovinu Čechů standard

15. 9. 2011

Sdílet

Téměř polovina uživatelů osobních počítačů na světě – 47 procent – si většinou pořizuje software nelegálním způsobem. V Česku je situace stejná jako ve světě. Tvrdí to studie, kterou uveřejnila agentura Ipsos Public Affairs.

„Software si pirátsky obstarává 47 procent tuzemských uživatelů, z toho 10 procent vždy nelegálně a 37 procent většinou nelegálně,“ tvrdí Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace Business Software Alliance (BSA).

Studie analyzuje chování uživatelů osobních počítačů: jejich postoj k softwarovému pirátství a ochraně duševního vlastnictví. Celkem bylo osloveno zhruba 15 000 uživatelů ve 32 zemích světa.

Studie zjistila, že podstatná část uživatelů počítačů pravidelně získává software pirátskou cestou – například si zakoupí jednu licenci určitého programu a ten pak nainstalují na více počítačů, anebo si přímo stahují programy z internetu. „Paradoxem je, že stejní lidé na straně druhé vyjadřují podporu principům ochrany duševního vlastnictví,“ konstatuje Jan Hlaváč.

Tuzemští spotřebitelé si jsou podle průzkumu většinou vědomi, jakým způsobem by si měli pořizovat software, aby se vyhnuli pirátství. Nicméně řadu velmi rizikových distribučních kanálů považují za legitimní.

Zatímco nákup softwaru na tržnici považuje za bezpečný pouze 19 % respondentů, stahování softwaru z P2P výměnných sítí považuje za legitimní 45 % dotázaných a nákup na on-line aukcích dokonce 69 %. „Výměnné sítě a aukce přetékají pirátským softwarem, který je navíc často zavirovaný či obsahuje škodlivé kódy, které ohrozí soukromí uživatelů. Výsledky výzkumu jen potvrzují, že je třeba se dále věnovat vzdělávání uživatelů,“ upozorňuje Jan Hlaváč.

Nejčastějším způsobem šíření pirátského softwaru je zakoupení pouze jedné softwarové licence, přičemž program je pak instalován na více počítačích. „Tento způsob pirátství je dlouhodobě nejčastější ve firmách, ale začíná se rozšiřovat i do domácností. Stahování pirátského softwaru z výměnných sítí je doménou domácích uživatelů,“ vysvětluje Jan Hlaváč.

 

příloha_ovladnete_sva_data

 

Kolik procent uživatelů stahuje nelegální software?

Procento tuzemských uživatelů, kteří považují uvedené formy distribuce softwaru za legitimní či legální

tržnice a pouliční prodej softwaru

19 %

instalace „půjčeného“ softwaru

27 %

instalace SW na více počítačů v práci (1 licence)

44 %

stažení softwaru z P2P výměnných sítí

45 %

instalace SW na více počítačů v domácnosti (1 licence)

54 %

nákup softwaru na on-line aukcích

69 %

Byl pro vás článek přínosný?