Hlavní navigace

Norton 360

25. 9. 2007

Sdílet

Bezpečnost i pro slabší počítače

Nedávno jsem si koupil nový notebook, a to z nejnižší cenové kategorie. Potřebuji jej především na psaní ve vlaku a kdyby se nějakému lapkovi zalíbil, nechtěl bych zbytečně truchlit nad velkou finanční ztrátou.
Na tomto notebooku byl nainstalovaný jeden z programů společnosti Symantec. Netrvalo ale dlouho (řádově několik dní) a odinstaloval jsem jej. Na hardwarově slabém notebooku (Intel Celeron M 420, paměť 512 MB) znemožňoval jakoukoliv smysluplnou práci. Takže když jsem dostal do ruky Norton 360 od Symantecu a jediná možnost, kam jej aktuálně instalovat, byla na onen nevýkonný notebook, je asi každému jasné, že jsem instalační CD vkládal do mechaniky s lehkým mrazením v zádech.
Ale dělal jsem účet bez hostinského. Aplikace Norton 360 se nikterak dramaticky neprojevila - jistě, zpomalil se chod počítače, ale to je zkrátka daň za bezpečí u všech podobných aplikací. Ale dalo se na něm dále pracovat bez otravných prodlev a "znásilňování" systémových zdrojů. Přitom menší hardwarové náročnosti rozhodně nebylo dosaženo na úkor pohodlí uživatele nebo jeho bezpečnosti. Norton 360 je špičková aplikace, která odvádí špičkový výkon.
Je jen trochu překvapivé, že v základní instalaci není filtr nevyžádané elektronické pošty, spamu. Je to zvláštní, vždyť jde o základní funkci a s její absencí se v "komplexním" řešení asi těžko setkáte. Jedním dechem ale musíme dodat, že tuto komponentu lze velmi snadno doinstalovat (společně s dalšími přidanými vlastnostmi jako je třeba dětský zámek nebo blokování reklamy).
Funkcí, která v případě programu Norton 360 zaujala, je volba "Vyladění počítače", jež slibuje zvýšit výkon stroje. Na jedné straně je to dobrý nápad, na straně druhé jsem se po jejím podrobnějším prostudování nemohl zbavit dojmu, že jde o marketingové pozlátko. "Vyladění počítače" představuje v praxi vyčištění a uklizení pevného disku počítače (pomocí voleb Vymazat historii internetu, Vymazat dočasné internetové soubory, Vymazat dočasné soubory systému Windows a Optimalizace disku - defragmentace). Což sice může (zvláště při velkém nepořádku na disku) práci urychlit, ale nejde o nic mimořádného. Prostě několik běžně dostupných systémových nástrojů bylo umístěno pod jednu střechu. Navíc nápad ani nebyl dotažený do konce: třeba
mazání historie internetu je k dispozici pouze pro prohlížeče řady Internet Explorer (což je asi v současném světě už trochu málo). "Vyladění počítače" je krokem správným směrem, ale asi potřebuje dozrát (co třeba čištění registrů?).
Zajímavou vlastností je možnost zálohování dat nejen na lokální média, ale také do vzdálené lokality (na serveru máte společně se základní licencí 2 GB místa, větší prostor je za příplatek). Ale pozor, abyste nesplakali nad výdělkem! Zálohování má totiž určité háčky: data můžete obnovovat jen na počítač, ze kterého byla záloha provedena! Jedná se údajně o bezpečnostní funkci, ale nelze se zbavit dojmu, že Symantec v daném případě chrání spíše sám sebe. Protože situace, kdy potřebuji zálohovaná data předat mezi různými počítači nebo kdy si data "odložím" prostě proto, že si pořizuji nový počítač, jistě není nepravděpodobná...
Hodnotit v případě Nortonu 360 antivirový nebo antispywarový nástroj netřeba. Tady Symantec potvrdil svoji silnou pozici a nabídl více než nadprůměrnou kvalitu. Také firewall je příjemný: mj. proto, že donekonečna neotravuje nesmyslnými dotazy typu "opravdu považujete tento internetový prohlížeč za bezpečný"?
Celkový dojem? Kdyby byl pod aplikací Norton 360 podepsaný někdo jiný než Symantec, byl by dojem vynikající. Takto ale musí být hodnocení trochu střízlivější, protože od světového lídra v oblasti bezpečnosti čekám špičkové komplexní řešení bez kompromisů a s nápady dotaženými do konce. Aneb rozdíl mezi světovým šampiónem a tuctovým hráčem by měl být znát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku