Hlavní navigace

NYT: Stuxnet je součástí vojenského programu USA

3. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © kentoh - Fotolia.com
Podle prestižního amerického deníku dostal Stuxnet posvěcení od prezidenta Obamy a o vývoji viru věděl také jeho předchůdce George W. Bush.

David E. Sanger ve svém článku pro New York Times tvrdí, že vir Stuxnet je součástí vojenského programu USA nazvaného Olympic Games, který má být zaměřen právě na vývoj kybernetických zbraní. Jak známo, Stuxnet ve své době nejvíce zasáhl území Íránu, který je dvojici USA – Izrael dlouhodobě trnem v oku kvůli údajnému vývoji jaderných zbraní.

Podle několika nejmenovaných zdrojů z USA, Evropy a Izraele, na které se v článku Sanger odvolává, přicházely útoky prostřednictvím viru Stuxnet v několika vlnách až do roku 2010. Výsledkem operace bylo vyřazení z provozu více než pětiny íránských centrifug pro obohacování uranu umístěných v jaderném zařízení v Natanzu.

Plán na vývoj kybernetické zbraně, kterou by bylo možné použít pro neutralizaci íránských snah o vlastní jadernou bombu, měl vzniknout již za Bushovy administrativy v roce 2006. Než se vir dostal do podoby, v jaké ho známé dne, nesl prý označení The Bug. Již od samého počátku se prý počítalo s tím, že instalace viru proběhne přes rozhraní USB. Finální testování viru se mělo uskutečnit na jaderných centrifugách podobným těm v Íránu. Zajímavé je přitom také to, odkud se centrifugy do USA dostaly. Podle Sangera byly totiž do země přivezeny z Lybie.

V době, kdy se do úřadu prezidenta dostal Barack Obama, byl již Stuxnet připraven a následně skutečně došlo k jeho nasazení. Něco se však pokazilo. Vinou íránského inženýra, který si vzal infikovaný disk USB flash k sobě, se Stuxnet začal šířit po celém Íránu. Původně tajný projekt se tak dostal na veřejnost a v médiích se začaly objevovat první spekulace o možném zapojení státních organizací.

Američtí velitelé podle NYT obvinili Izraelce z úmyslného vytvoření chyby ve zdrojovém kódu Stuxnetu, díky které bylo možné vir šířit i mimo jaderná zařízení. O nastalé situaci měl tehdy vést Obama rozhovor s viceprezidentem Bidenem a jeho obsah se dostal nyní dostal na veřejnost. Obama se měl v rozhovoru Bidena údajně zeptat, zda by se měl celý program zastavit. Nakonec však bylo rozhodnuto o jeho pokračování. O rok později se proto mohl objevit vir Duqu a nejnověji pak Flame, o kterém jsme vás informovali v předchozím článku.

Byl pro vás článek přínosný?