Hlavní navigace

OnTrack Data Advisor aneb počítač pod dohledem

8. 8. 2007

Sdílet

Nejcennější jsou informace. To vám nejhorlivěji potvrdí každý, komu chyba pevného disku poškodila soubory s účetnictvím za posledních 5 let. Nemluvě o podnikateli, který kvůli chybě v paměti RAM přišel o všechna data uložená na kryptovaném disku, popřípadě otec, jenž vinou poškrábaného cédéčka ztratil jedinou kopii videa se svým synkem v porodnici.

Nejcennější jsou informace. To vám nejhorlivěji potvrdí každý, komu chyba pevného disku poškodila soubory s účetnictvím za posledních 5 let. Nemluvě o podnikateli, který kvůli chybě v paměti RAM přišel o všechna data uložená na kryptovaném disku, popřípadě otec, jenž vinou poškrábaného cédéčka ztratil jedinou kopii videa se svým synkem v porodnici. O informace se prostě musí pečovat! Proto by mezi běžnou práci s PC měly patřit takové činnosti, jako zálohování, antivirové testy a v neposlední řadě také preventivní testy hardwaru počítače. A právě jeden takový nástroj si dnes představíme. Jmenuje se OnTrack Data Advisor.
Co dokáže? Umí prozkoumat stav paměti RAM a pevných disků a pozná, kdy je vše v pořádku a kdy se schyluje k průšvihu. Není závislý na nainstalovaném systému a můžete ho mít neustále při ruce. Vejde se totiž na jednu jedinou bootovatelnou disketu.

Instalace

Po spuštění instalačního souboru nejprve zvolte jazyk. Každému vyhovuje jiný, čeština však bohužel není k dispozici. Následně vás dialog upozorní, že se spouští instalace Diskette Creatoru. V této části vyrobíme bootovatelnou disketu. Stiskněte tlačítko [Continue] pro pokračování a [Yes] pro odsouhlasení licence. Poté vložte prázdnou disketu do mechaniky. Během varováni, že původní obsah bude nenávratně smazán, se řádně přesvědčte, že disketa, kterou vkládáte, neobsahuje nic důležitého.
Pak tedy stiskněte [Start] a následně [OK]. Začne se vytvářet bootovací disketa. Pokud se vše povede, budete odměněni oznámením, že se vše zdařilo: Diskette was created sucessfully. Já osobně musel vyzkoušet a důkladně oprášit hned tři média, než jsem byl úspěšný. Přece jen už jsem disketu nepoužil ani nepamatuji. Avšak ani poté jsem neslavil úspěch. Po pokusu nabootovat mě systém ohlásil chybu a opět jsem měl smůlu. Tedy doporučení: vytvořte si disket více, a poté si rebootem ověřte, že dokážete Data Advisor nastartovat. Diskety jsou prostě velmi nespolehlivá média.

Start
Máme tedy disketu, a co s ní? Inu jak už bylo řečeno Data Advisor slouží k otestování systému. Pojďme se podívat, zda je ten váš zcela zdráv, nebo zda ho něco "bolí". Zasuňte disketu do mechaniky a spusťte počítač. Nejprve musíte vstoupit do BIOSu a nastavit bootování z floppy mechaniky (z bezpečnostních důvodů by mělo být pro běžnou práci nastaveno pouze bootování z pevného disku). Protože je BIOSů několik, nemohu vám zde popsat obecně platný postup ten byste měli najít v manuálu k vaší základní desce. (Např. u Award BIOSu platí: vstup do BIOSu proběhne klávesou [Delete] a bootování přepnete v sekci Advanced settings). Pokud jste hotovi, uložte nastavení a restartujte počítač. Počítač by měl začít nahrávat systém z diskety. To je médium nejen nespolehlivé, ale také pomalé, takže si chvilku počkáte.
Pokud je vše v pořádku, objeví se informační okno s popisem, co je vlastně Data Advisor zač a co umí. Kliknutím na [Next>] se posuneme dále. Po krátkém otestování systému se objeví okno, kde se v pravé části zobrazí nalezené pevné disky a v levé části informace o rozdělení vybraného disku na jednotlivé oddíly (partition), včetně jejich typů. V prvé části je u každého z disků také zaškrtávací políčko zaškrtnutí znamená, že následující testy budou na daný disk aplikovány. Zvolte si tedy, které disky testovat a které nikoli, a kliknutím na [Next>] se posuňte na další obrazovku. Zde se objeví seznam dostupných testů, včetně krátkých popisů.
System Memory (RAM) Test
Test paměti RAM, tj. paměti, v níž běží všechny spuštěné programy a systém (řečeno velmi zjednodušeně). Je jedním ze základních stavebních prvků počítače a je extrémně důležitá pro stabilitu systému. Protože je většina pamětí v počítačích taktovaná "nadoraz" (kvůli rychlosti), může se jakákoli chybička při výrobě nebo třeba prach usazený na čipu dříve nebo později katastrofálně projevit na chodu počítače. Jestliže máte sebemenší podezření, že je PC nestabilní, měl by být test RAM prvním krokem.
Smart Status Check of Each Hard Disk Drive
SMART (S)elf (M)onitoring (A)nalysis and (R)eporting představuje technologii zabudovanou v drtivé většině současných pevných disků. Tato technologie sleduje stav a chování disku na nejnižší úrovni a ukládá informace do vnitřní paměti. Odtud si je mohou přečíst specializované programy a na jejich základě odhadnout stav disku a to, zda se neblíží jeho hardwarové selhání. Na internetu lze najít několik freewarových utilit, které budou údaje SMART sledovat přímo z Windows což vám vřele doporučuji.
l90-seconds Test of Each Hard Disk Drive
90sekundový test, který je založen na údajích o geometrii disku, je podle autorů schopen odhalit až 90 % problémů. Nicméně neočekávejte od tohoto rychlého testu zázraky.
File Structure Test of Each Partition
Zkontroluje stav struktury souborů a adresářů v jednotlivých oddílech. Tato činnost je ekvivalentní činnosti programu Scandisk ve Windows jen s tím rozdílem, že Data Advisor má plný a systémem neomezovaný přístup k disku.
lComplete Surface Scan of Each Hard Disk Drive
Kompletní test povrchu. Software otestuje každý datový sektor na pevném disku (zapíše do něj, následně zase údaje načte a data se musejí shodovat). Tento test z pochopitelných důvodů trvá nejdéle a čas velmi závisí na velikosti disku.
Pak už se dané testy spustí a vy můžete jít na kávu. Pokud jste zvolili kompletní test povrchu disku, bude těch káv víc; u disku velikost 120 GB zapomeňte na kávu a běžte raději spát. Po dokončení všech testů se zobrazí sumář výsledků. V případě, že máte na paralelní port připojenou tiskárnu, lze report vytisknou stisknutím klávesy F2. Jestliže vše dopadlo dobře (což vám přeji), bude u testu slovíčko Passed, nebo No errors. V opačném případě zavolejte na pomoc zkušeného odborníka s pokročilejšími znalostmi a nástroji. Každopádně nemoc má u lidí i počítačů jedno společné: je-li zachycena včas, náprava bývá jednodušší a následky méně bolestivé.
Po otestování nezapomeňte vrátit nastavení BIOSu zpět a nastavit první bootovací mechaniku na pevný disk.

Závěr
Data Advisor vám poskytuje základní sadu nástrojů pro testování stavu hardwaru počítače. Nabízí vše pěkně pohromadě na jedné disketě. Jelikož má firma OnTrack s podobnými programy bohaté zkušenosti, máte také jistotu, že to jsou programy kvalitně naprogramované. A protože od nás je máte zadarmo, předpokládám, že není co řešit...
URL: http://www.ontrack.com/dataadvisor/

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku