Hlavní navigace

Opravdové soukromí

28. 6. 2006

Sdílet

Acronis Privacy Expert Suite 9

Pro naše pravidelné čtenáře není firma Acronis neznámým pojmem. Acronis Privacy Expert Suite 9 je novou verzí balíku pro ochranu vašeho soukromí. Jde cestou samostatného programu, který však přinese více funkcí a navíc několik užitečných utilit.
Ovládání programu je integrováno do přehledného panelu ve stylu Windows XP, jehož levá část patří tradičnímu menu a pravá hlavním odkazům na funkce programu. Hned první z nich je v deváté verzi novinkou a vyhledá na vašem pevném disku škodlivý spyware. Databáze spywaru se aktualizuje z internetu i několikrát denně. Uživatel má možnost zvolit rychlé inteligentní hledání, nebo pomalé podrobné, procházející každý soubor pevného disku. Další funkce se orientuje na likvidaci stop, které jste po sobě zanechali při práci s internetem. Snadno tak pomocí průvodce odstraní nejen známé cookies nebo obsah paměti cache, ale také historii URL adres, internetová hesla, obsah vyplněných formulářů nebo třeba zadané e-mailové adresy, které bývají po "prozrazení" zasypány tunami nevyžádané pošty. Podobným způsobem se lze zbavit i stop po práci s aplikacemi. Úklid tentokrát postihne seznam naposledy otevřených dokumentů, a to i v jednotlivých aplikacích (např. MS Office). Poslední funkce se zabývá zahlazením vaší činnosti v systému samotném. Pomocí průvodce volitelně zničíte obsah odpadkového koše, historii hledaných souborů, systémová hesla, historii otevřených souborů a dokumentů, seznam hledaných souborů a počítačů a pár dalších drobností. Likvidace všech výše uvedených dat neprobíhá standardním způsobem, ale s využitím některé ze sedmi dostupných bezpečných metod, které lze zvolit jak centrálně, tak i při jednotlivých úkonech. Veškeré procesy je možné plánovat, a to i opakovaně.
Zcela samostatnou kapitolou je rezidentní ochranný štít. Lze jej nastavit ve třech uživatelských úrovních. Ochranný štít monitoruje spouštěné procesy (hledá spyware) a brání jim např. v modifikacích nastavení vašeho prohlížeče. Dokáže také včas odhalit a zablokovat takzvaná pop-up (vyskakovací) okna.
Součástí Privacy Expert Suite jsou i další přidané utility. Vzhledem k existenci metod pro bezpečné smazání souborů vás jistě nepřekvapí přítomnost skartovače souborů. Nástroj Drive Cleanser provede něco obdobného s celým pevným diskem. K dispozici dostanete i jednoduchý program pro smazání swapu.
Acronis Privacy Expert Suite 9 v nové verzi určitě nezklamal. Přináší uživateli nástroj pro odstranění spywaru, vylepšeni byli všudypřítomní průvodci, zcela přepracován je i ochranný štít. Celý software se dokáže automaticky aktualizovat a systém průvodců vyhoví i začínajícím uživatelům. Program je navíc kompletně počeštěn, včetně velmi dobře zpracované příručky. 06s0031/jp o
Nastavení úrovně ochranného štítu.

Acronis Privacyr
Expert Suite 9m
+ lokalizace
+ nástroj pro odstranění škodlivého
softwaru
+ dostupné metody pro mazání dat

K recenzi poskytla firma:
Zebra systems, s. r. o., www.zebra.cz
Cena: 899 Kč (vč. DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku