Hlavní navigace

Piráti obešli aktivační mechanismus Windows 7

2. 12. 2009

Sdílet

Boj s nelegálním používáním softwaru je věčný. Microsoft se pirátům již mnoho let snaží vše zkomplikovat a přidává do svého softwaru jednu technologii za druhou, jsou to ovšem pouze závody ve zbrojení bez trvalého vítězství.

Tak se i u aktivační technologie v nejnovějším systému Windows 7 objevil způsob, jak ji obejít.

Dvě utility, které vyřadí z provozu aktivační technologii, se nazývají RemoveWAT a Chew-WGA. Operační systém od nich dostane hlášení o řádné aktivaci, takže se pak nezobrazují žádné černé obrazovky a hlášení které si Microsoft jinak na pokusy o pirátství připravil. Samozřejmě nedojde ani k omezení funkčnosti systému na hranici použitelnosti.

Aktivační technologie ve Windows 7 je podobná jako ve Windows Vista, byla však z Windows Genuine Advantage (WGA) přejmenována na WAT (Windows Activation Technologies). WGA byla po premiéře ve Windows Vista posléze zpětně nasazena i do Windows XP.

Mluvčí Microsoftu pro americký Computerworld uvedla, že společnost o nových postupech ví a samozřejmě se bude snažit najít metody, jak jim zabránit. V minulosti se prostřednictvím aktualizační služby Windows Update uživatelům již několikrát instaloval software, který známé „hacky“ zablokoval. V roce 2008 k tomu došlo například v rámci balíčku Service Pack pro Windows Vista.

Až Microsoft odhalí změny v systémových souborech, které působí nástroje RemoveWAT a Chew-WGA, bezpochyby vydá příslušné aktualizace, které těmto postupům zabrání, bude to však opět jen jedno z vítězství v nekončící válce...

ICTrocenka

 

 

Byl pro vás článek přínosný?