Hlavní navigace

Pirátství v Česku sice klesá, ale jen velmi mírně

16. 5. 2012

Sdílet

Více než třetina programů nainstalovaných v českých počítačích nemá potřebné licence od výrobců. Škoda podle představitelů sdružení BSA představuje zhruba 3,8 miliardy korun.

Míra softwarového pirátství v tuzemsku již čtvrtým rokem poklesla o procentní bod - v roce 2010 se tak užívalo nelegálně 35 procent softwaru.  Hlavním důvodem poklesu míry softwarového pirátství v Česku je podle analýzy úspěšné policejní vymáhání práva, pravidelné protipirátské kampaně a úspěšné prodejní modely softwarových firem.

„Země jako Německo a Rakousko mají výrazně nižší míru pirátství: 26, respektive 23 procent. Snížení o dalších deset procentních bodů bude velmi náročné,“ říká Jan Hlaváč, mluvčí protipirátské organizace BSA (Business Software Alliance).

V porovnání s ostatními postkomunistickými státy má Česká republika vůbec nejnižší míru pirátství. Zároveň patří mezi dvacítku zemí s nejnižší mírou pirátství na světě: „Česko se umístilo na třinácté příčce. Vedeme si dokonce lépe než mnoho západoevropských států, například Francie (37 %), Itálie (47 %) nebo Španělsko (44 %),“ vyjmenovává Jan Hlaváč.

Na Slovensku v roce 2011 míra pirátství dokonce poklesla o dva procentní body na 40 procent. Průměrná míra softwarového pirátství v Evropské unii činí 33 procent (snížení o 2 procentní body) a ve světě 42 procent (nulový pokles).

Nelegálního softwaru ubývá zejména ve firemním sektoru, naopak v domácnostech míra pirátství roste. „Je to způsobeno rychlým růstem počtu počítačů v domácnostech a rozšířeným přístupem k vysokorychlostnímu internetu,“ vysvětluje Jan Hlaváč.

Nejčastěji nelegálně kopírovaným softwarem v Česku jsou komerční operační systémy, kancelářské, grafické a CAD programy, antivirové programy a počítačové hry.

Průzkum BSA zjistil, že 48 procent uživatelů počítačů v Evropské unii přiznává, že si pořídili software nelegální cestou: „Občasné užívání kradeného softwaru připouští 12 procent a málokdy si nelegální kopie pořizuje 26 procent uživatelů.

Nicméně 7 procent se přiznalo, že užívá pirátský software velmi často a 3 procenta dokonce neustále,“ shrnuje klíčové závěry studie BSA Jan Hlaváč (viz graf). Ze studie dále vyplývá, že softwarovými piráty v Evropské unii jsou zejména muži (64 %) ve věku 25–34 let (36 %).

„Pokud by se 48 procent obyvatel přiznalo, že kradou v obchodech – byť jen zřídka –, stát by určitě reagoval posílením policejních složek a zpřísněným vymáháním práva. Softwarové pirátství vyžaduje obdobnou reakci: důsledné vymáhání práva v kombinaci s osvětou veřejnosti,“ říká Jan Hlaváč, mluvčí protipirátské organizace BSA. Průzkum pro organizaci BSA realizovala agentura Ipsos Public Affairs.

příloha_ovladnete_sva_data

Protipirátské aktivity organizace BSA prý budou letos zaměřeny zejména na malé a střední firmy do sta zaměstnanců v sektorech s nejvyšším výskytem pirátského softwaru: zejména v kreativních oborech designu a návrhu konstrukcí. „Hodláme se obrátit na více než dvacet tisíc firem s výzvou na prověření legálnosti jejich softwaru,“ dodává Jan Hlaváč.

 

Byl pro vás článek přínosný?