Hlavní navigace

Podvod se tváří jako zpráva z finančního úřadu

9. 10. 2009

Sdílet

 

Společnost Cloudmark zaznamenala novou spamovou kampaň, při níž se podvodníci snaží uživatele přimět k instalaci malwaru tím, že se vydávají za finanční úřad. V předmětu zprávy bývají fráze jako Notice of Underreported Income. E-mail obsahuje buď trojského koně nebo odkaz na malwarový web. Oběť je vyzvána, by spustila program nebo klepla na odkaz, který zobrazí její daňové přiznání.

Cloud24

Gary Warner z Univesrity od Alabama v Birminghamu dokonce uvádí, že tento e-mail představuje v současnosti až 10 % veškerého spamu. Společnost IRS dodává, že podvodníci v tomto případě šíří variantu trojského koně Zeus, kterou jsou antivirové programy schopny detekovat jen s obtížemi (podařilo se to jen 5 z celkem 41 testovaných programů). Trojan Zeus se pokouší získat přístup k on-line bankovnictví a podle IRS si jeho autoři mohou převody z bankovních účtů na infikovaných počítačích přijít denně klidně i na milion dolarů.

Poznámka: Poměrně lstivý způsob, mnoho příjemců spamu se v tomto případě vyděsí a spustí program nebo kliknou na odkaz, i když by to v příčetnějším stavu neudělali.

Byl pro vás článek přínosný?