Hlavní navigace

Podvodníkům se vyplatí lokalizovat aplikace Facebooku do češtiny

2. 8. 2010

Sdílet

V minulých dnech na web unikly soukromé informace o 100 miliónech z celkového počtu půlmiliardy uživatelů Facebooku. Sociální sítě se stále častěji stávají terčem útoku a bezpečnostní expert společnosti Eset  David Harley poukazuje zejména na případy spamovaní a scamování četnými facebookovými aplikacemi. Některé z nich jsou lokalizované i do češtiny nebo slovenštiny.

Reakce Facebooku, že ‘neunikla žádná soukromá data‘ je pravdivá. Jednalo se totiž o veřejně dostupné informace z profilů, které uživatelé dostatečně nezabezpečili, přičemž Facebook umožňuje nastavit různé stupně soukromí.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud si postižení uživatelé změní nastavení soukromí až nyní, mají smůlu. Jejich data už unikla a jak se zdá, tisíce lidí si už soubor s informacemi stáhly. Nebyl to přitom první bezpečnostní incident na Facebooku v tomto měsíci. Rozsáhlé bylo například šíření podvodných aplikací jako „Pravda o Coca Cole“ či „Video: Učitel skoro zabil žáka“. Šlo o aplikace v anglickém jazyce, ale Eset už zaznamenal i české variace například v případě „Nejtrapnější gól na MS světa 2010“ anebo „Nejzákeřnější důchodce“.

Uživatel přitom ani nemusí vědět, že aplikaci vůbec použil

Byl pro vás článek přínosný?