Hlavní navigace

Přehled bezplatných firewallů (3): Ashampoo Firewall 1.20

18. 6. 2008

Sdílet

Program se dokáže velmi dobře učit - a pokud budeme na počítači chvíli pracovat, nadefinujeme tato pravidla pomocí zobrazených upozornění. Zmíněná upozornění jsou velkým kladem...

Ashampoo Firewall 1.20 je produktem vývojářského týmu Ashampoo sídlícího u našich západních sousedů – v Německu. Společnost Ashampoo se narozdíl od předchozích dvou firem nezabývá pouze softwarem určeným k ochraně počítače. Do jejího portfolia patří mnoho různých programů. Nalezneme v něm kancelářský software, nejrůznější systémové nástroje nebo multimediální přehrávače. Testovaný program se na začátku spuštění tváří jako trial-ware, ale k volnému používání stačí pouze registrace u společnosti Ashampoo. Při této registraci zadáme e-mailovou adresu, žádné osobní údaje nejsou vyžadovány.

Nepříjemnou věcí, jež nás překvapí hned po spuštění, bude varovné hlášení programu. Němci se totiž pokusili program přeložit do češtiny. To se jim bohužel v plné míře nepodařilo a program na nás mluví směsicí češtiny a němčiny, případně některá hlášení úplně vynechává. To samozřejmě není u firewallu moc příjemné a proto raději přepneme jazyk na angličtinu. Zde je již všechno v pořádku. Úvodní obrazovka připomíná konkurenční Comodo, ale barvy jsou příjemně tlumené. Vidíme zde také základní statistiku přijatých a zamítnutých pokusů o spojení. Pokud přepneme na kartu „Rules“ můžeme se pustit do nastavování pravidel, podle kterých bude firewall řídit naše síťové připojení.

Program se také dokáže velmi dobře učit - a pokud budeme na počítači chvíli pracovat, nadefinujeme tato pravidla pomocí zobrazených upozornění. Zmíněná upozornění jsou velkým kladem programu. Narozdíl od konkurence jsou dialogy velmi příjemně zpracovány a zobrazují se skutečně jen v nutných případech. Jak je zvykem, můžeme v aplikaci prohlížet nejrůznější statistiky a logy. Mezi další velmi užitečné funkce tohoto programu patří také „AutoStart Manager“, ve kterém můžeme pohodlně přidávat a odebírat aplikace, jež mají být automaticky spuštěny po startu počítače. Pokud by vám to pořád nestačilo, Ashampoo Firewall umí vyčistit počítač od souborů cookies, historie a dočasných souborů internetu. Jedním z nedostatků této bezpečnostní aplikace je však bohužel dvojnásobná spotřeba systémových prostředků než je běžné u konkurenčních programů.

Z toho zřejmě nebudou mít radost zejména majitelé starších počítačů. Pokud má však aplikace to, co potřebuje, pracuje velmi stabilně. Co nás však u firewallu zajímá primárně, je zabezpečení. Aplikace si v našich testech vedla podobně jako Comodo Firewall a zablokovala 31% pokusů o únik informací. Program si vedl velmi dobře i proti pokročilým metodám útoků, nicméně ty nejzáludnější nebyl schopen odfiltrovat. Vzhledem ke své stabilitě a jednoduchému ovládání se však tato aplikace řadí mezi nejpoužitelnější firewally tohoto testu. Ashampoo Firewall 1.20 je skvělou volbou pro začátečníka, kterému nevadí, že aplikace využívá více systémových prostředků. Bohužel tato aplikace zatím, stejně jako konkurence od Sunbeltu, není k dispozici pro operační systém Windows Vista. Ashampoo Firewall můžete stahovat zde.

LICENCE: Zdarma (po registraci)

HODNOCENÍ: 80%

1. díl: Comodo Firewall Pro 3.0
2. díl: Sunbelt Personal Firewall 4.0
3. díl: Ashampoo Firewall 1.20
4. díl: SoftPerfect Personal Firewall
5. díl: ZoneAlarm Firewall 7.0

Byl pro vás článek přínosný?