Hlavní navigace

První biometrické bankomaty v Evropě

19. 5. 2010

Sdílet

Polská banka BPS jako první instituce tohoto druhu Evropě zprovoznila bankomat, kde se po vložení karty namísto zadání PINu používá otisk prstu. Zatím takto funguje jediný bankomat BPS ve Varšavě.

Zákazníci používají běžné platební karty (debetní i kreditní), ke službě se pouze musí v bance zaregistrovat a nechat si odebrat otisk prstu. Rozpoznávání je založeno na „mapě“ sítě žil na prstu. Příslušnou technologii vyvinula společnost Hitachi. V Japonsku se již používá běžně, do Evropy dorazila až nyní.

Do konce roku by se ve Varšavě měly objevit 3 nebo 4 další bankomaty tohoto typu. BPS plánuje po celém Polsku vybavit technologií asi 200 bankomatů, časový plán ale v tomto ohledu společnost neupřesnila.

BPS jako jednu z motivací tohoto kroku uvádí, že nová technologie usnadní život uživatelům, třeba důchodcům při vybírání penzí (byť potřeba pamatovat si PIN by samozřejmě zmizela až ve chvíli, kdy by takto fungovaly všechny bankomaty), ale také by měla předcházet podvodům, při nichž útočníci na bankomat instalují skimovací zařízení. Biometriku tímto způsobem ošálit nelze – ačkoliv má samozřejmě potenciálně zase jiné slabiny.

 

Zdroj: The Register

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku