Hlavní navigace

Šifrované soubory = zločin?

18. 12. 2007

Sdílet

Britská policie možná bude mít vyšší pravomoc pro přístup k zašifrovaným datům. Tedy pokud projde novela místního trestního zákona.

Britská policie možná bude mít vyšší pravomoc pro přístup k zašifrovaným datům. Tedy pokud projde novela místního trestního zákona.

Dnes je v rukou policie několik set počítačů osob podezřelých z terorismu nebo pedofilních zločinů, přičemž vyšetřovatelé nejsou schopni dešifrovat data na jejich discích. Ti díky použití silných šifrovacích algoritmů unikají (a je jich čím dál tím více) spravedlnosti, protože se schovavájí za tuto technologii.

Dotyčné osoby přitom bez udání důvodu nebo na základě nepravdivých či nepřesvědčivých důvodů odmítají data dešifrovat. Na jedné straně je to pochopitelné, neboť mají právo na ochranu svého soukromí. Na straně druhé ale názvy zašifrovaných souborů napovídají, že jejich obsah může být z hlediska vyšetřování zajímavý. Nicméně název souboru jako důkaz pochopitelně nestačí.

Britská policie by měla mít právo v některých odůvodněných případech požadovat po vyšetřovaném dešifrování dat. Nevyhovění tomuto požadavku by znamenalo automaticky trestný čin.

Celá otázka je však velmi citlivá, protože by – čistě teoreticky – mohli za mřížemi skončit i nevinní lidé, kteří zapomněli heslo nebo ztratili dešifrovací klíč…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku