Hlavní navigace

Spam podle abecedy

4. 9. 2008

Sdílet

Mít jméno začínající písmenem z počátku abecedy podle všeho znamená také dostávat více spamu. Až dosud se předpokládalo, že rozesilatelé spamu berou v úvahu spíše část adresy za znakem zavináče.

Mít jméno začínající písmenem z počátku abecedy podle všeho znamená také dostávat více spamu.
Analýzu s tímto výsledkem provedl Richard Clayton, bezpečnostní expert z Cambridge University. Rozdíl byl přitom poměrně markantní: uživatelé se jménem typu Allison obdrželi třeba až 35 procent spamu, zatímco lidé jménem Zadie 20 procent – samozřejmě za jinak srovnatelných podmínek, tj. když například používali stejnou e-mailovou službu.
Až dosud se předpokládalo, že rozesilatelé spamu berou v úvahu spíše část adresy za znakem zavináče. Pro uživatele z nových výsledků vyplývá, že pokud mohou např. v nově zakládané adrese volit tvar jmeno.prijmeni nebo prijmeni.jmeno, nejsou obě tyto varianty úplně identické.

Zdroj: PC World.com

Poznámky:
- Platí závislost spamu na abecedním pořadí i pro část adresy za zavináčem? Řada firem má jména schválně ze začátku abecedy, aby se ocitla na předních místech v různých abecedně řazených výpisech. Tohle by byla odvrácená stránka...
- Platila by "hrozba počátku abecedy" i pro jiné problémy (asi ne třeba vloupání do firem, ale co třeba vydírání, obtěžování po telefonu...)?

Viz také:
Růst spamu zvyšuje i náklady firem na energii
Výsledky experimentu jsou hrozivé, se spamem je třeba žít

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku