Hlavní navigace

Spammeři zneužívají Obamu i Harryho Pottera

12. 9. 2009

Sdílet

Symantec zveřejnil závěry analýz State of spam a State of phishing, které sledovaly vývoj světového spamu a phishingových útoků v posledním měsíci prázdnin.

Ze zprávy vyplývá, že spam stále představuje asi 90 % emailů. V rozesílání spamu jsou nejaktivnější Spojené státy, odkud pochází téměř čtvrtina veškeré světové produkce nevyžádané pošty.

Symantec během srpna zaznamenal nárůst spamu, který se vyznačuje zneužíváním důvěry lidí ke známým značkám. Jeden konkrétní lákal na profesionální spolupráci s Googlem, kdy člověku stačí pracovat jen hodinu denně z pohodlí domova. Z aktuálních srpnových událostí stojí za zmínku 6. srpen, kdy uplynulo 200 dní od nástupu Obamovy administrativy. Této příležitosti se chopili spammeři a jeho jménem začali nabízet lidem levné léky. V červenci bylo například populární nové filmové dobrodružství Harryho Pottera a nabídka jeho příběhů v elektronické podobě či snímky nahé Emmy Watson, filmové představitelky čarodějky Hermiony. V srpnu se začal už také objevovat první spam věnovaný tématice vánoc.

Počet phishingových útoků v srpnu klesl o 45 % po dramatickém 52% červencovém nárůstu. Na druhou stranu červencový pokles útoků v neanglicky mluvících zemích o 17 % se zastavil a v průběhu srpna zase o 11 % vzrostl. 70 % veškerých phishingových útoků pocházelo jen z 220 unikátních phishingových internetových stránek. Dalších 2 314 phishingových stránek objevených v průběhu srpna bylo umístěno u 111 poskytovatelů webhostingu.

Pokud hodnotíme výskyt phishingových internetových stránek podle lokálního umístění, tak nelichotivé první místo stále drží USA s 33% podílem. Až s velkým odstupem je druhá Čína se 7% podílem. Z evropských zemí se „nejlépe“ umístila Velká Británie, která se posunula v meziměsíčním srovnání ze sedmé na třetí příčku.

Byl pro vás článek přínosný?