Hlavní navigace

Test: Nástroje pro archivaci e-mailů (2)

28. 10. 2011

Sdílet

Mezi obnovou po havárii (disaster recovery, DR), požadavky shody s legislativou a potřebou vyhovět požadavkům na e-discovery by podniky také měly mít implementovánu nějakou úroveň archivace e-mailů.

Čtěte také: Test: Nástroje pro archivaci e-mailů (1)

 

Zatímco v minulém díle jsem se podrobně zaměřili na produkty firem Barracuda a GFI, dnes přinášíme další dva...

 

MetaLogix PAM4Exchange 4.2.21

Cena: 50 až 20 dolarů za uživatele.

Produkt Professional Archive Manager for Exchange (PAM4Exchange) je plně vybavená, na podniky orientovaná vícevrstvá aplikace, která poskytuje škálovatelné a flexibilní archivační řešení pro MS Exchange.

Má poněkud složitou instalaci, která vyžaduje různé volitelné aplikace pro Windows Server, jako jsou MDAC, .Net, IIS, SQL Server (nebo Oracle), a vytváření uživatelských účtů, nastavení oprávnění, editace klíčů registru atd.

Na rozdíl od jiných n-vrstvých řešení není instalace všech aplikací na stejný hardware, jako je Exchange, podporována (ostatní to nedoporučují, ale umožňují pro menší konfigurace a pilotní projekty).

Instalační proces je dobře popsán, ale instalátor neobsahuje kontrolu, zda jsou či nejsou splněny všechny předpoklady. Na druhou stranu MetaLogix obsahuje „live“ podporu instalace po telefonu a vzdálené přihlášení pro případ potřeby.

Jakmile je instalace dokončena, je importování úložiště e-mailu pro úvodní archivaci a definici zásad uchovávání jednoduché, ale s veškerou flexibilitou, kterou byste si mohli přát. Vyhledávání bylo dokončeno rychle, přičemž zkoumání i obnovení prostřednictvím aplikace Outlook je pro uživatele transparentní. Odkládání, hledání a opětovná integrace souborů PST a konfigurace úložiště s jednou instancí jsou jednoduché a přímočaré.

Webový portál zajišťuje, že přístup k archivu pro auditování a e-discovery je jednoduchým procesem. Role mohou být snadno definovány, aby umožnily odpovídající práva pro jednotlivé poštovní schránky, skupiny či celá úložiště, s dobrou integrací Active Directory.

Je snadné najít a obnovit zprávy nebo celé poštovní přihrádky, vytvářet dotazy, exportovat zprávy do souboru PST nebo do jiného datového souboru a nastavit právní důležitost pro zprávy, jež jsou nalezeny. PAM také dokáže migrovat zprávy z jedné verze Exchange na jinou a z Exchange na SharePoint. Jiné produkty PAM poskytují archivaci souborů Windows a serverů SharePoint.

PAM nabízí kompletní podnikové archivovací řešení s cenami o něco nižšími, než nabízí Symantec při velkém počtu uživatelů. Stejně jako u Symantecu zjistí malé a středně velké firmy, že i přes srovnatelnou cenu za uživatele je složitost instalace a správy produktu PAM určitou nevýhodou. Pro větší firmy jsou vynikající škálovatelnost a flexibilita rozhodně významnými kritérii.

 

Symantec Enterprise Vault 8.0

Cena: od 31 dolarů za uživatele.

Jak jste již asi zjistili z předchozích řádků, Enterprise Vault (EV) je plně vybavený produkt z oblasti podnikového trhu, nabízí n-vrstvou architekturu a velmi propracovanou sadu funkcí, špičkovou rozšiřitelnost a integraci s dalšími produkty Symantecu pro zabezpečení e-mailu, úložiště a zálohování.

Společně s veškerou touto funkcionalitou přichází složitost způsobená n-vrstvou strukturou, která ukládá data v databázi SQL a poskytuje různé stroje pro rozličné funkce. Archivační systém tak může být rozložen na více hardwarových serverů, je-li to potřebné k poskytování nejvyššího možného výkonu.

Enterprise Vault dokáže archivovat Exchange Server, Domino Server, souborové servery, servery SharePoint a e-mailové servery založené na SMTP.

Od minule testované verze produktu Enterprise Vault byla instalace výrazně zlepšena, ale stále je nutně mnohem složitější než jednoduché instalátory produktů na jedno kliknutí u méně vybavených produktů.

Program kontrolující splnění předpokladů vykonává skvělou práci při dohledávání chybějících komponent a k dispozici je průvodce nejlepšími postupy pro optimalizaci nastavení výkonu před nastavením EV. Instalátor již nemůže být jednodušší – nabízí volbu základní „rychlé instalace“ a režim pokročilého nastavení, který nabízí přístup ke všem funkcím.

Sada funkcí EV je nejpropracovanější v tomto testu z hlediska úrovní rozlišení při správě a nastavení zásad, počtu rolí správce a úrovní zabezpečení. Deduplikace je funkční nejen v rámci úložišť, ale také mezi více úložišti na jednom serveru a dokonce i mezi více servery.

Navíc nabízí EV rozšiřitelnost ke zvládnutí libovolné úrovně složitosti e-mailového systému, podporu pro clustering Microsoftu a Veritasu, skvělou samoobslužnou funkci pro uživatele k nalezení a obnovení zpráv a vylepšené indexování, e-discovery a funkci nastavení právní důležitosti při soudním sporu.

Administrace je snadnější než u předchozí verze s dobře organizovaným portálem správce, který umožňuje přístup ke všem funkcím. On-line nápověda je skutečně užitečná, což je vzhledem k bohaté sadě funkcí důležité. Pro uživatele je systém snadno použitelný, ať již pro obnovení náhodně smazaných zpráv nebo pro přístup k odloženým zprávám.

EV není o mnoho dražší než ostatní produkty, které mají méně funkcí – rozhodujícím kritériem nebude pro většinu cena, ale složitost. Mnoho malých a středně velkých firem zjistí, že se jim další funkce nevyplatí vzhledem k větším časovým nárokům a potřebnosti personálu pro instalaci a údržbu systému. Pro větší organizace s vyhrazenými správci pro e-mail to však není problém.

Poznámka redakce: Symantec nedávno uvedl Enterprise Vault ve verzi 9, která mimo jiné podporuje sadu Microsoft Business Productivity Online Suite (BPOS).

 

Jak jsme testovali nástroje pro archivaci e-mailů

Testování proběhlo s duálním šestijádrovým serverem SuperMicro Xeon se 32 GB RAM, 8x 320GB disky zapojenými do pole RAID 5 a se 4Gb rozhraním fibre channel pro úložiště Compellent Storage Center. Na serveru běžel software Exchange 2007 na systému Windows 2008 R2. Každý produkt jsme nainstalovali na server společně s požadovaným softwarem, jako je SQL Server (který obvykle běží na odděleném serveru).

Prošli jsme proces konfigurace archivace, zjišťování, co je potřebné při vytváření dalších účtů a služeb nebo co by mohlo být potřebné pro zapnutí funkcí, potom proběhla archivace některých testovacích poštovních schránek a zkoumali jsme skutečnou schopnost obnovit jednotlivé zprávy a celé poštovní schránky, ať už do stejného nebo jiného úložiště e-mailu.

Každý produkt byl vyhodnocen v následujících oblastech:

• Instalace a dokumentace

• Snadnost použití

• Flexibilita konfigurace pro různé síťové architektury.

• Výkon – propustnost, IO operace, latence

• Cena/výkon – jaký je přínos a za jakou cenu? Samozřejmě tyto systémy nejsou pro každého – komu se vyplatí zvýšení výkonu dost, aby to ospravedlnilo relativně vyšší cenu?

 

Výsledky testovaných produktů ve zkratce

* Zařízení Barracuda zajišťuje vynikající škálovatelnost, dobrou sadu funkcí a nízkou cenu na uživatele.

* Malým a středně velkým firmám hledajícím nejlepší hodnotu nabízí GFI nízké ceny, dobrou sadu funkcí a produkt, který poroste s jejich organizací.

příloha_ovladnete_sva_data

* V nejvyšší třídě nabízí MetaLogix celou sadu funkcí, skvělé podrobnosti a vynikající migrační nástroje.

* Symantec nabízí nejvýkonnější produkt v tomto testu, i když má nejnáročnější instalaci i správu.

Byl pro vás článek přínosný?