Hlavní navigace

V ČR přibylo infikovaných webů, malware se šíří hlavně z důvěryhodných stránek

7. 12. 2010

Sdílet

Počty webových stránek v Česku, které mohou poškodit data v počítačích uživatelů, od roku 2009 prudce stoupají. Vyplývá to ze statistik společnosti AutoCont, která tak potvrdila data i z dalších států EU a USA.

V letošním roce došlo k 111% nárůstu škodlivých webů oproti minulému roku. Každý pátý odkaz ve vyhledávačích odkazující na zábavu tak vede k infikovaným stránkám. Tuto skutečnost potvrzuje také zpráva společnosti Websense.

příloha_ovladnete_sva_data

„Počítačové hrozby jsou rok od roku důmyslnější a už zdaleka neplatí, že se šíří pouze sdílením dat nebo přes e-mail. Velká část hrozeb, které napadají uživatelská data, se šíří přes webové stránky a nechránění uživatelé se tak dříve nebo později vždy infikují,“ vysvětluje bezpečnostní expert na IT ze společnosti AutoCont Milan Chromý.

Škodlivý obsah se ve větší míře objevuje na důvěryhodných stránkách, jakými jsou webové vyhledávače, zpravodajské servery a sociální sítě. „Stránky obsahující porno, hry, rasismus, gambling už dávno nepatří mezi největší hrozby. Právě 79 % poškozujících kódů, kterými jsou viry nebo spyware, se distribuuje přes legitimní stránky jako online zpravodajské deníky, vyhledávače, sociální sítě a další podobné stránky,“ doplňuje Chromý.

Byl pro vás článek přínosný?