Hlavní navigace

Windows 7 jsou stále častěji infikovány malwarem

13. 5. 2011

Sdílet

Naopak počet infikovaných počítačů s Windows XP klesá. Z počátku byla situace zcela opačná.

Microsoft zveřejnil informace, podle kterých úroveň nakažení OS Windows 7 škodlivými kódy během druhé poloviny roku 2010 vzrostla o více než 30 %, zatímco u Windows XP naopak klesla o více než 20 %.

Konkrétně se ukazuje, že v zmíněném časovém období byly nakaženy 4 počítače z 1 000 s 32bitovými Windows 7, zatímco v první polovině minulého roku to byly 3 PC z 1 000. Co se týká 64bitových Windows 7, Microsoft hlásí za druhou polovinu roku 2010 infikovaných 2,5 PC z 1 000, což svědčí o tom, že malware se 64bitovým systémům ještě zcela nepřizpůsobil.

Co se týká počítačů s Vistou SP2, zde vzrostl počet nakažených počítačů ze 6 z tisíce na 8 z tisíce, u Windows XP SP3 došlo k poklesu z 18 z tisíce v prvním kvartálu 2010 na 14 z tisíce v posledním čtvrtletí. I když jde o snížení, jsou nejrozšířenější Windows XP stále infikovány zhruba pětkrát častěji, než „Sedmičky“ a dvakrát častěji než Vista. Pokud se odhlédne o jednotlivých verzí Windows, pak došlo během loňského roku podle Microsoftu k poklesu z 10,8 nakažených PC z tisíce na začátku roku na 8,7 z tisíce na konci roku.

Statistiky vychází z údajů nasbíraných aplikací Malicious Software Removal Tool (MSRT), která je měsíčně distribuované uživatelům Windows prostřednictvím standardních aktualizačních služeb Microsoftu. Ta má za cíl detekovat a mazat vybrané škodlivé kódy, včetně falešných antivirů, červů, virů a trojanů.

Byl pro vás článek přínosný?