Hlavní navigace

10 milionů uživatelů Firefoxu si stáhlo nejnovější přehrávač Flash

21. 9. 2009

Sdílet

Mozilla oznámila, že poté, co poslední Firefox začal kontrolovat verzi přehrávače Flash, si nejnovější verzi Flash playeru stáhlo ze stránek Adobe 10 milionů uživatelů.

Podle Mozilly tak více než 30 % uživatelů se zranitelnou verzí přehrávače Flash aktualizovalo a největší bezpečnostní problémy odstranili. Ředitel Mozilla Foundation Mozilla Foundation upozorňuje, že podíl uživatelů, kteří na výzvu k aktualizaci reagovali, je nebývale vysoký – obvyklé je, že takto avizovanou akci provede asi 5 % z nich.

Společnost Adobe potvrdila, že po oznámení zobrazovaném v novém Firefoxu také zaznamenala zvýšený počet downloadů ze svého webu.

Podobně jako Mozilla se své uživatele k aktualizaci přehrávače Flash snažil v minulosti již přimět i Facebook. Adobe poskytuje v rámci open source projektu SWFObject také rozhraní, které mohou vývojáři libovolné aplikace využít ke kontrole verze přehrávače Flash.

Obecně lze říct, že aplikace se dnes aktualizují mnohem pomaleji než operační systéme, a příslušné zranitelnosti jsou proto větším rizikem. To platí nejenom pro Flash, Reader PDF či Javu, ale třeba i pro Microsoft Office (v porovnání s Windows).

 

Viz také: Firerox opravuje kritické chyby a začíná kontrolovat verzi Flash, Firefox bude kontrolovat verzi přehrávače Flash

 

CS24

Poznámka: Jak se na SecurityWorldu již psalo, krok Mozilly lze přivítat. Přehrávač Flash není z pohledu běžného uživatele příliš viditelný, přece jen to není samostatná aplikace, ale doplněk pro webové prohlížeče (proto, jakkoliv zranitelnosti Adobe Readeru PDF jsou nebezpečné zřejmě cca srovnatelně, je z pohledu dodavatele prohlížeče Flash rozhodně důležitější, zpracování PDF jde přeje jen mimo browser). Jistě by stálo za to, aby podobnou kontrolu prováděl i Internet Explorer.