Hlavní navigace

10 milníků historie webových prohlížečů - 4. díl

23. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Edelweiss - Fotolia.com
Webové prohlížeče jsou okem našich počítačů a mobilních zařízení do světa. A my přinášíme přehled jejich historie pro vyvolání nostalgických vzpomínek pamětníků i poučení těch, kteří prehistorii webu nezažili.

Předchozí díl

Mobilní Safari, 2007

Mobile Safari

Steve Jobs, bezesporu jeden z největších vizionářů přelomu tisíciletí, představil v roce 2004 světu vlastní webový prohlížeč Applu, Safari. Problém je, že ani téměř 10 let poté tento prohlížeč příliš velký kus z desktopového koláče neukrojil.

Mobilní prostředí je ovšem úplně jiný příběh. Tady, na místě, kde jsou dominantní iPhony a iPady a iVšechno, vládne Mobile Safari, představené tři roky po tom původním, tedy v roce 2007. Ve světě, který je stále roztříštěnější, zaznamenalo Safari obrovský úspěch.

Google Chrome, 2008

Google Chrome

Je jasné, že jsme si mohli zvolit pozdější verzi Chromu. Vždyť Chrome si cestu k uživatelům proklestil až úplně nedávno. Aktuálně je na dobré cestě sesadit z trůnu Internet Explorer a Firefox a stát se nejpoužívanějším prohlížečem na planetě Zemi. Nicméně z jeho 30 různých obměn v jeho pětileté historii měla největší dopad bezesporu ta první.

Google si dal s Chromem na čas. Dokonce nějakou dobu tvrdil, že svůj prohlížeč ani nechce. Pak najal skupinku bývalých vývojářů Firefoxu, pečlivě zvolil ten nejlepší kód a usadil se v populárním layoutovém enginu WebKit. Dnes je Chrome minimalistickým, rychlým a stále trendy prohlížečem. Jeho masivní nárůst se nedá s ničím rovnat – a pokud můžeme brát Chrome OS jako signál, pak byl nástup webového prohlížeče pouze začátkem.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?