Hlavní navigace

10 nejčastějších problémů s tiskárnami a jak je napravit - 2. díl

15. 1. 2010

Sdílet

Tiskárny, naše věrné pomocnice, bez kterých bychom se dnes jen stěží obešli, dokážou být občas bohužel pěkně zákeřné a své nebohé uživatele pořádně potrápit.

10 nejčastějších problémů s tiskárnami - Jak je napravit


Z krizové situace však vždy existuje východisko, přece jen jsou to pouhé stroje, jimž ke korektní funkci stačí správné nastavení. Takže se zhluboka nadechněme a pusťme se do oprav našich vrtkavých zařízení. Vybrali jsme 10 nejčastějších nepříjemností, které vás mohou při soužití s tiskárnou potkat.

První díl tohoto článku naleznete zde:

http://pcworld.cz/hardware/10-nejcastejsich-problemu-s-tiskarnami-a-jak-je-napravit-1-dil-8566

 

WiFi tiskárnaProblém: Bezdrátová tiskárna je příliš pomalá

Řešení: Mezi různými způsoby připojení síťové tiskárny bychom jen stěží hledali konkurenta starému dobrému ethernetovému kabelu zapojenému do routeru. Bezdrátový tisk může sice být v mnoha kancelářích a domácnostech pohodlnější, nicméně za tento komfort se platí podstatnými omezeními. Přenosová rychlost signálu wi-fi totiž se zvyšující se vzdáleností klesá, je proto nezbytné umístit tiskárnu co možná nejblíže k routeru.

Rovněž se ujistěte, že vaše tiskárna nebo bezdrátový tiskový server, k němuž je připojena, podporuje wi-fi standard 802.11n, který může jako jediný rovnocenně konkurovat přenosové rychlosti 100 megabitovému ethernetu.

 

 

 

Problém: Při použití recyklovaných, nebo znovu doplněných cartridgí vypadá tisk příšerně

Tiskové náplněŘešení: Doporučujeme zůstat u originálních náplní výrobce vaší tiskárny. Jak již bylo popsáno výše, na produktech výrobců třetích stran můžete sice citelně ušetřit, ovšem výsledky nemusí být ideální, především pokud levnější inkoust způsobí snížení kvality tisku.

Zde je další důvod: plýtvání inkoustem. PCWorld při testování cartridgí zjistil, že některé z nich nepoužijí až 40 procent celkového objemu inkoustu. Nejhoršími prodejci se bohužel stávají právě společnosti třetích stran. Výrobci tiskáren si sice za inkoust účtují nekřesťanské peníze, ovšem alespoň víte, co kupujete.

Problém: Jak vměstnat více textu na jednu stránku

Řešení: Zmenšení textu tak, aby se dvě stránky vlezly na jediný list papíru, jednak šetří peníze (snížení celkové spotřeby inkoustu) a rovněž čas (tisk menšího počtu stránek). Tento postup se nejlépe hodí pro tisk tabulek z účetnictví, stvrzenek a jiných dokumentů, kterým smrštění textu neubere na čitelnosti.

V programu, který pro tisk ve Windows používáte, zvolte Tisk, následně Vlastnosti a poté vyhledejte nastavení umožňující zvýšení počtu tištěných stránek na jednom listu papíru.

Problém: Plastový podavač papíru se zdá být příliš vetchý

Řešení: Za účelem snížení prodejní ceny vybavují prodejci tiskárny nízkokapacitními nebo chatrnými podavači papíru. Autorka PCWorldu, Melissa Riofrio, vytvořila souhrn sedmi tiskáren s levnými podavači. Kupodivu mezi "vítězi" najdeme především jména předních výrobců tiskáren, jako jsou Brother, Dell, Epson, HP nebo Xerox.

Co s tím? Než si tiskárnu definitivně koupíte, důkladně si prohlédněte konstrukci podavače. Pokud vypadá, že se ulomí, sotva se na ně jen křivě podíváte, bude zřejmě rozumnější sáhnout po jiném modelu. Rovněž pokud podavač nedosahuje rozměrům odpovídajícím vašim nárokům, raději se poohlédněte po jiném s větší kapacitou.

Problém: Jak sdílet tiskárnu bez síťového výstupu nebo integrovaného wi-fi adaptéru

Řešení: Pokud vaše tiskárna nemůže komunikovat s routerem přímo, budete ji muset připojit k jednomu z počítačů v rámci vaší domácí sítě, který následovně zprostředkuje její sdílení. Tento způsob s sebou ovšem nese jistá omezení. Počítač, který pro připojení tiskárny vyberete, bude totiž muset být při tisku vždy zapnutý, jinak komunikaci s tiskárnou nenavážete. Nejprve se ujistěte, že všechna zařízení ve vaší síti mají nastavený stejný název pracovní skupiny.

 

Vlastnosti systému

 

Otevřete nabídku Start, klikněte pravým tlačítkem na Počítač a z kontextového menu vyberte možnost Změnit nastavení. V nově otevřeném okně zvolte na kartě Název počítače možnost Změnit. Otevře se další okno, kde najdete název vaší pracovní skupiny. Políčko Pracovní skupiny vyplňte dle vlastního uvážení a změnu potvrďte. Nyní musíte umožnit sdílení samotné tiskárny tak, aby se na ni mohli připojit ostatní počítače. V nabídce Start zvolte Zařízení a tiskárny a následovně vyberte tu tiskárnu, kterou si přejet sdílet. Klikněte na ni pravým tlačítkem a v kontextovém menu zvolte Vlastnosti tiskárny.

 

Změna názvu počítače nebo domény

 

Na kartě Sdílení zaškrtněte možnost Sdílet tuto tiskárnu, popřípadě změňte její jméno a potvrďte kliknutím na Použít. A jdeme do finále. Na každém dílčím počítači v nabídce Start  vyberte Počítač a v levém panelu nově otevřeného okna klikněte na Síť. Ve vaší pracovní skupině se vám zobrazí všechna připojená síťová zařízení. Vyberte počítač, ke kterému je tiskárna připojena. Otevře se okno se sdílenými složkami a zařízeními, mezi nimiž by nyní už neměla chybět sdílená tiskárna. Ihned poté, co na ni dvakrát kliknete, začne váš počítač stahovat a instalovat ovladače. V poslední fázi můžete ještě tiskárnu nastavit jako výchozí, jak bylo popsáno v předchozím dílu tohoto článku, a dílo je dokonáno.

Byl pro vás článek přínosný?