Hlavní navigace

10 tajných tipů na skvělé tabulky v Excelu - 7. díl

8. 11. 2012

Sdílet

 Autor: (c) Ben Chams - Fotolia.com
V závěrečném díle našeho seriálu se zaměříme na způsob vytváření složitějších dotazů, konkrétně prostřednictvím příkazu NEBO.

Naprostá většina dat, která se analyzuje v MS Excel, je v podobě seznamů, se kterými se více než vhodně pracuje ve formě tabulek. Nabízejí totiž spoustu velmi praktických funkcí, s nimiž bychom vás rádi seznámili v tomto seriálu. Nechte se inspirovat!

 

1. díl - Úvod a vytvoření tabulky

2. díl - Odstranění šipek u funkce pro filtrování a odstranění tabulky při ponechaném formátování

3. díl - Oprava nevzhledných záhlaví sloupců a vkládání nových řádků do tabulky

4. díl - Výpočet součtu z dat v tabulce

5. díl - Tvorba grafu z dat uvedených v tabulce a  vkládání dat pomocí formuláře

6. díl - Seřazování a filtrování dat

 

10. Vytváření složitějších dotazů typu NEBO přes vícero sloupců

Jedním z dotazů, pro který nemůžete použít žádnou položky nabídky, je dotaz pro vyhledávání typu NEBO například tento: "Zobrazení těch záznamů, které se týkají ČR, nebo ty záznamy, kde jsou tržby větší než 200 000 Kč“.

V tomto případě musíte napsat dotaz pro vyhledávání poněkud v jiné podobě. Ze všeho nejdříve je třeba zkopírovat řádek se záhlavím tabulky a poté jej vložit hned pod tabulku o několik řádků níže.

Pod záhlaví napište do sloupce Stát výraz =“=ČR“ a do druhého řádku do sloupce Tržby zadejte výraz >200000. Klepněte do tabulky a přesuňte se do nabídky Data > Upřesnit > Přímo v seznamu. Ujistěte se, že oblast seznamu odpovídá oblasti tabulky a nastavte oblast kritérií na rozsah buněk pokrývající druhou sadu záhlaví a dva řádky s daty pod ním. Filtrování pak zahájíte stiskem tlačítka OK.

Dotazy typu NEBO přes vícero sloupců jsou poměrně komplikované a bohužel pro jejich vytvoření nemůžete použít možnosti funkce automatického filtrování

Byl pro vás článek přínosný?