Hlavní navigace

10 tajných tipů pro práci se styly v programu MS Word - 1. díl

9. 11. 2012

Sdílet

 Autor: (c) Pink Shot - Fotolia.com
Textový editor MS Word nabízí mimo řady jiných skvělých funkcí i propracované nástroje pro práci se styly. I když řada uživatelů tvrdí, že se při běžné práci s textovým editorem bez nich obejde, zkusíme vás přesvědčit o opaku.

Když v běžném životě řešíte nějaký problém, obvykle máte před sebou minimálně dvě varianty: jednodušší a složitější. Možná vás tak ani nepřekvapí, že v podstatě to samé platí i ve světě počítačů. V tomto článku se budeme konkrétně věnovat programu MS Word, v němž se dají provádět stejné operace jednoduše či složitě. Co třeba takové používání stylů?

Na první pohled se může zdát, že jejich používání vás bude stát spoustu námahy, což vadí, pokud máte naspěch, na druhou stranu vám jejich používání ušetří spoustu času, pokud budete muset někdy později dokument přeformátovat.

Pokud se kupříkladu rozhodnete změnit u každého nadpisu v dokumentu font z Calibri na Times New Roman, převést automatické číslování na automatické odrážky, zvětšit mezery okolo nadpisů, popřípadě provést spoustu jiných úprav v dokumentu, pak vězte, že styly vám v tomto směru do značné míry ušetří spoustu práce.

Dovolte tedy, abychom vám ukázali 10 tajných triků, bez kterých se při práci se styly v programu MS Word prostě neobejdete.

Něco o stylech jako takových

Pokud jste dosud neměli tu čest se styly nijak zvlášť zabývat, pak určitě nebude na škodu, když si připomenete, co všechno byste o stylech měli vědět. Styly v programu MS Word můžete používat na libovolný text tím, že jej vyberete, poté klepnete na záložku Domů, kde v galerii stylů vyberete vámi požadovaný styl.

Když nyní přes styl přejedete myší, pak uvidíte, jak bude vámi vybraný text vypadat, pokud se na něj použije vámi vybraný styl. Tím, že na text použijete nějaký styl, použijete na tento text jediným klepnutím celou sadu různých formátování. Navíc Word ukládá všechny styly společně s dokumentem, takže je máte v dokumentu k dispozici všude, kde jej otevřete.

 

V následujícím díle seriálu si ukážeme, jakým způsobem se vytváří vlastní styl a budeme se moci rozhodnout, zda si jej uložíme tak, aby byl dostupný i pro dokumenty vytvářené v budoucnu.

Byl pro vás článek přínosný?